Tinjauan Kerosakan Di Gunung Kinabalu Berdepan Kesukaran

KUNDASANG: Pihak Taman-Taman Sabah (TTS) berhadapan kesukaran untuk mengenal pasti kerosakan harta benda dan laluan pendaki di Gunung Kinabalu akibat gempa bumi Jumaat lepas.

Beberapa pegawai dari TTS yang diketuai Pengarahnya Dr Jamili Nais hari ini cuba untuk ke kawasan Laban Rata dengan menaiki helikopter tetapi tidak berjaya disebabkan faktor cuaca.

Helikofter yang membawa mereka tidak dapat mendarat dan terpaksa berpatah balik ke kawasan pendaratan berdekatan Pekan Kundasang.

Penolong Pengarah Kewangan, Pentadbiran dan Sumber Manusia Negeri, Daring Laban berkata jumlah kerosakan harta benda dan laluan pendaki bumi belum dapat dikenal pasti sepenuhnya.

"Dari laporan yang diterima, kerosakan besar membabitkan dua pondok pendaki  di Panar Laban dan Layang-Layang yang ranap terkena batu," katanya.

Daring berkata bangunan di Laban Rata termasuk pondok penginapan Gunting Lagadan dan Sayat-Sayat akan turut diperiksa.

Beliau berkata selepas proses mengenal pasti kerosakan harta benda dilakukan, jurutera akan dibawa untuk menilai kerosakan.

Gunung Kinabalu

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Artikel Lain

Bapa Afdlin Shauki meninggal dunia