Lelaki Belanda Pusing Dunia Hasil Bantuan Orang Ramai - Semasa | mStar

Lelaki Belanda Pusing Dunia Hasil Bantuan Orang Ramai

KUALA LUMPUR: Seorang lelaki kelahiran Belanda mencapai impiannya untuk mengembara ke seluruh dunia dengan pertolongan daripada orang ramai.

Michael Ruppert yang kini berada di Malaysia, sudah mengembara ke beberapa buah negara dengan menggunakan bajet yang kecil serta menetap di rumah orang yang tidak dikenalinya.

"Orang ramai menganggap mereka yang selalu melancong ke seluruh dunia adalah orang yang kaya.

"Saya tidak mempunyai wang yang banyak jadi itulah sebabnya saya membuat tempahan ke atas tawaran tiket penerbangan yang paling murah selepas saya berhenti kerja," kata Ruppert.

Lelaki berusia 28 tahun itu juga berkata, dia mendapat ilham untuk memulakan projek 'Starring You', sebuah projek yang membolehkannya mengembara ke serata dunia dengan bantuan orang ramai semasa dia sedang mengembara.

Projek tersebut bermula pada 2012 dan dia akan mengirimkan poskad kepada orang ramai yang telah memberikan alamat mereka.

Respon yang diterima amat menggalakkan dan orang ramai dari serata dunia telah memberikan alamat mereka dan Ruppert kini memiliki 6,000 alamat.

"Orang ramai akan menghargai sesuatu yang boleh dipegang dengan tangan dan jika dibandingkan dengan emel, poskad itu sesuatu yang boleh disimpan manakala emel itu sesuatu yang dibaca sekali dan terus dilupakan," katanya.

Populariti projek 'Starring You' semakin mendapat perhatian ramai dan orang yang tidak dikenali dari seluruh dunia tidak henti-henti menghulurkan bantuan atau menawarkan tempat tinggal kepadanya.

"Saya sudah menetap bersama keluarga yang berbeza sepanjang pengembaraan saya, ia merupakan satu perkara yang menarik untuk melihat cara hidup yang berbeza di seluruh dunia," katanya lagi.

Ruppert juga menjelaskan mengembara tanpa sebarang perancangan membenarkannya melalui pengalaman yang tidak pernah dirasai sebelum ini.

Dia pernah dijemput untuk menyertai aktiviti ski oleh seorang individu selepas mempersembahkan projeknya di Romania.

"Ada juga individu lain menjemput saya untuk melawat Dubai dan begitulah cara saya mengembara dari satu tempat ke tempat yang lain.

"Individu tersebut juga menukar tiket penerbangan saya dari kelas ekonomi kepada kelas perniagaan," kata Ruppert lagi.

Belanda

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain

BN kekalkan kerusi Parlimen Kimanis