Bekas Hakim Mahkamah Tinggi Sertai G25 - Semasa | mStar

Bekas Hakim Mahkamah Tinggi Sertai G25

Datuk Syed Ahmad Idid
PETALING JAYA: Seorang bekas hakim, beberapa bekas pegawai kanan awam dan pendidik telah menyertai barisan dalam kumpulan 25 Melayu Terkemuka (G25).

"Kumpulan baharu 25 Melayu Terkemuka telah merekrut, termasuklah bekas hakim Mahkamah Tinggi Datuk Syed Ahmad Idid yang kini bilangannya meningkat kepada 53 ahli," kata jurucakap G25 Datuk Noor Farida Ariffin.

Mereka yang lain yang menyertai kumpulan ini adalah bekas Ketua Pengarah Pendidikan Tan Sri Dr Asiah Abu Samah, bekas Datuk Bandar Kuala Lumpur dan Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam Tan Sri Mazlan Ahmad dan bekas Penasihat Perhubungan Awam Kepada Gabenor Bank Negara Zailah Tun Ismail.

Kumpulan itu turut disertai oleh bekas Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah Profesor Datuk Kamarulzaman Ampon, bekas dekan perubatan UiTM dan Naib Canselor UCSI Profesor Khalid Yusoff dan Profesor Madya UIAM Dr Normala Obid, Pengerusi Kumpulan Tindakan Ibu Bapa bagi Pendidikan (Page) Datin Noor Azimah Abdul Rahim, Setiausaha Kehormat Page Tunku Munawirah Putra, perunding budaya Universiti Putra Malaysia Dr Asma Abdullah dan pengasas Sekolah Sri Garden Ahmad Hassan.

G25, kebanyakannya terdiri daripada bekas pegawai tinggi kerajaan, duta-duta, ahli akademik dan aktivis hak sivil, telah memanggil supaya satu dialog rasional tentang kedudukan Islam di Malaysia selain menyatakan rasa kesal yang mendalam ke atas pertikaian berterusan ke atas kedudukan dan pemakaian undang-undang Islam di negara ini yang masih tidak dapat diselesaikan.
G25 , Datuk Syed Ahmad Idid

Artikel Sebelum

1MDB: Arul Dan Sharol Diberi Amaran

Artikel Berikut

Henti Serang Hadi - Ahmad Awang

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain