Nisbah Doktor-Penduduk Ditambah Baik - Semasa | mStar

Nisbah Doktor-Penduduk Ditambah Baik

KUALA LUMPUR: Menjelang tahun 2020, Malaysia bakal mempunyai nisbah seorang doktor bagi 400 penduduk apabila sistem kesihatan ditambah baik menerusi pelbagai strategi yang digariskan dalam Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK11).

Tempoh lima tahun akan datang juga akan menyaksikan jurang agihan katil di hospital dikecilkan kepada 2.3 katil bagi setiap 1,000 penduduk untuk membolehkan lebih ramai rakyat mendapat akses kesihatan yang berkualiti sama ada di fasiliti awam mahupun swasta di seluruh negara.

Sasaran ini akan direalisasikan menerusi peluasan perkhidmatan kepada masyarakat yang kurang mendapat akses perkhidmatan kesihatan, khususnya isi rumah miskin dan berpendapatan rendah yang meliputi Orang Asli di Semenanjung Malaysia, dan kawasan luar bandar serta pedalaman di Sabah dan Sarawak.

Perkara itu terkandung dalam RMK11 bertemakan 'Pertumbuhan Berpaksikan Rakyat' yang dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Dewan Rakyat pada Khamis. 

Antara kaedah yang dikenal pasti ialah menempatkan lebih banyak pakar dalam bidang perubatan dan kesihatan serta personel berkemahiran; mewujudkan lebih banyak kemudahan penjagaan kesihatan di kawasan yang amat memerlukan, dan mengembangkan program jangkauan kesihatan.

Rancangan lima tahun itu juga bakal menyaksikan klinik kesihatan terpilih dinaik taraf kepada klinik yang lengkap dengan pelbagai disiplin perkhidmatan untuk menyokong dan meningkatkan keupayaan pasukan penjagaan kesihatan primer.

Bagi menambah baik sistem penyampaian kesihatan, kerajaan akan mengkaji semula dan menggubal undang-undang berkaitan kesihatan serta mempergiat penguatkuasaan melalui pengukuhan penyelarasan antara agensi kerajaan dan sektor swasta.

"Sebagai contoh, kerajaan akan memperkemas unit penguatkuasaan yang berkaitan bidang kesihatan seperti farmaseutikal, kawalan penyakit, keselamatan makanan, kebersihan kawasan serta amalan perubatan dan profesionalisme," menurut dokumen itu.

Menurut rancangan pembangunan negara itu, kerajaan juga akan melaksanakan strategi 'e-Health' yang menggabungkan sistem ICT sedia ada menjadi satu model sistem yang menyeluruh untuk meningkatkan pengurusan data kesihatan dan menyokong inisiatif penyelidikan, pembangunan dan pengkomersialan.

Laporan itu juga menyebut bahawa konsep hospital kluster akan dilaksanakan di kawasan terpilih, melibatkan beberapa hospital dalam lingkungan geografi yang sama dan akan berfungsi sebagai satu unit serta berkongsi sumber seperti aset, kemudahan dan personel.

RMK11 , doktor

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain