Akta Hasutan Perlu Dilaksana Cara Adil - Khairy - Semasa | mStar

Akta Hasutan Perlu Dilaksana Cara Adil - Khairy

KOTA KINABALU: Akta Hasutan perlu dilaksanakan secara adil terhadap pesalah tanpa mengira latar belakang kaum mereka, kata Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin.

Beliau berkata bahawa undang-undang yang melarang orang dari berkata atau menulis perkara-perkara yang menghasut kebencian di kalangan rakyat berbilang kaum dan agama antara lain akan menjadi "lebih diterima" jika ia dilaksanakan dengan adil.

"Saya akui terdapat keadaan di mana Akta ini telah tidak digunakan secara adil kepada semua, sekali gus menjadikannya kontroversi. Tetapi jika tidak ada permohonan terpilih Akta Hasutan, saya rasa ia tidak akan menjadi begitu banyak masalah kepada orang ramai, "katanya pada dialog mengenai media sosial di sini, Sabtu.

Khairy juga tidak bersetuju dengan pandangan bahawa Akta Hasutan adalah tidak relevan dan perlu dimansuhkan. Beliau berkata Malaysia memerlukan undang-undang untuk mencegah ketegangan kaum dan ketidakharmonian di kalangan rakyatnya.

"Mungkin pada masa akan datang apabila pemikiran atau budaya rakyat telah matang dalam apa-apa cara yang mereka tidak menyerang kaum dan agama orang lain, atau masyarakat yang boleh menjadi salah satu untuk menghentikan serangan ini terutamanya melalui media sosial, maka kaedah ini boleh menjadi diambil.

"Akta ini juga penting dalam memastikan bahawa ceramah pemisahan tidak timbul kerana keharmonian dan perpaduan di negara ini menjadi perhatian penuh," katanya.

Akta Hasutan adalah antara isu yang dibangkitkan di 4th Kupi Table Dialog bertemakan "Selfie, Like dan Tweet: Kebangkitan media sosial dan kelahiran neopolitics?" Yang dianjurkan oleh Universiti Teknologi Mara ( UiTM) dan SEEDS - pusat Pemberian masyarakat dan kajian demokrasi.

Apabila ditanya oleh seorang pelajar mengenai Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST), Khairy mengakui bahawa terdapat slip up di pihak Kerajaan dalam menjelaskan tentang kesannya kepada orang ramai tetapi berkata bahawa ia adalah satu langkah yang perlu untuk meningkatkan pendapatan negara bagi tujuan pembangunan.


"Ada sesetengah orang yang mengatakan bahawa tidak akan ada kenaikan harga barangan dan perkhidmatan apabila GST dilaksanakan, tetapi kita sepatutnya jujur ​​dan adil kepada rakyat bahawa ada barang yang dinaikan harga. 

"Dengan cara ini, orang ramai boleh menerimanya lebih baik dan cuba untuk memahami bagaimana ia berfungsi sebelum ini," katanya.

Khairy berkata terpulang kepada kerajaan untuk membuktikan kepada rakyat bahawa cukai yang dipungut dari GST yang digunakan dengan betul.

"Kami perlu menunjukkan rakyat bahawa cukai yang dipungut memang digunakan untuk membangunkan negara sebagai contoh pembinaan jalan raya yang lebih baik di kampung-kampung, membina sekolah dan sebagainya," katanya.
Akta Hasutan , Khairy Jamaluddin

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel