suria

PAS Atur Perbualan Telefon Tun M-Sirul Tak Lama Lagi

Dr Mahathir mendengar penjelasan Piah (dua dari kanan) pada pertemuan yang diatur Mahfuz (kiri) di Yayasan Perdana di Putrajaya, Rabu.

KUALA LUMPUR: Selepas berjaya menemukan Tun Dr Mahathir Mohamad dengan ibu Sirul Azhar Umar, pembangkang seterusnya mahu bekas Perdana Menteri itu memberi tekanan kepada pihak berkuasa supaya melakukan siasatan semula terhadap kes berprofil tinggi itu.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Mahfuz Omar berkata, pihaknya mahu mengaturkan pertemuan kedua dengan Dr Mahathir, kali ini bagi memberi ruang kepada Sirul yang didapati bersalah membunuh model warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu menjelaskan sendiri kedudukan sebenar kes tersebut.

“Saya percaya Tun Mahathir boleh beri tekanan supaya siasatan semula dapat dilakukan. Saya harap Sirul akan menceritakan segala-galanya kepada Tun Mahathir.

“Jika Sirul berjaya menceritakan kepadanya, saya percaya Tun Mahathir tahu apa yang harus beliau lakukan,” katanya pada sidang media di bangunan Parlimen di sini, Khamis.

Pada Rabu, ibu Sirul, Piah Samad mengadakan pertemuan tertutup dengan Dr Mahathir di bangunan Yayasan Perdana di Putrajaya yang turut dihadiri Mahfuz dan bapa saudara Sirul, Mustafa Samad.

Menurut Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena, beliau merancang untuk memberi ruang kepada Sirul bercakap sendiri dengan Dr Mahathir menerusi telefon.

“Saya percaya Tun Mahathir akan bercakap sendiri dengan Sirul nanti.

"Saya harapkan Sirul akan dapat ceritakan segala-galanya kepada Tun Mahathir melalui perbualan telefon yang akan saya aturkan sekali lagi bersamanya,” katanya.

Sirul dan bekas rakan sepasukannya dalam Unit Tindakan Khas, Azilah Hadri, disabitkan kesalahan pada 13 Januari tahun ini, atas dakwaan membunuh Altantuya di Shah Alam, pada 2006.

Mahkamah Persekutuan menjatuhkan hukuman gantung sampai mati terhadap Sirul tanpa kehadirannya kerana beliau ketika itu berada di Australia.

Dr Mahathir dalam blognya sebelum ini berkata, tidak adil jika Sirul dan Azilah dikenakan hukuman gantung kerana mereka hanya bertindak mengikut arahan.

Bekas Perdana Menteri itu menggesa polis memandang berat kenyataan Sirul itu dan menjalankan siasatannya memandangkan setakat ini motif pembunuhan itu masih tidak dikenal pasti.

Bagaimanapun, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar mengatakan polis sudah menyiasat perkara itu sebelum ini.
Artikel Lain