Lanun Serang Kapal Minyak - Semasa | mStar

Lanun Serang Kapal Minyak

KUCHING: Seramai 17 anak kapal tangki minyak selamat selepas diserang sekumpulan lanun di luar pantai barat Kalimantan pada Khamis.

Bilik Gerakan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Sarawak berkata pihaknya menerima pengesahan dan isyarat mengenai kejadian tersebut daripada Biro Maritim Antarabangsa pada pukul 8.30 malam.

Kapal yang dikenali sebagai MT Dongfang itu dalam perjalanan ke Labuan dari Port Dickson, demikian menurut APMM menerusi kenyataan.

"Kesemua 17 anak kapal tidak mengalami sebarang kecederaan semasa kejadian. Kapal tersebut dipercayai dirompak di perairan Indonesia kira-kira 52 batu nautika utara dari Pulau Umi.

"Seramai 25 lanun bersenjatakan pistol merampas barang-barang peribadi anak kapal malah turut merosakkan sistem komunikasi dan peralatan navigasi kapal," kata Pengarah Operasi Daerah Kuching Komander Maritim, Steve Macqueen Abdullah.

Tambah beliau, sebuah kapal tentera laut yang dalam perjalanan ke timur Malaysia memberi maklum balas lalu bertindak mengiringi kapal dan kru ke Kuching.

"Demi tujuan keselamatan, sebuah kapal maritim ditugaskan untuk mengiringi perjalanan kapal tangki minyak itu ke Labuan," katanya.

Bagaimanapun tidak dapat dipastikan sama ada kumpulan lanun berkenaan berjaya atau tidak mengepam  minyak daripada kapal tersebut.

APMM

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Kedah kekal di persada Liga Super

PFA gantung jawatan presiden