Harga Ubat Tradisional Dijangka Berubah, Ubat Moden Ditetapkan Selepas GST - Semasa | mStar

Harga Ubat Tradisional Dijangka Berubah, Ubat Moden Ditetapkan Selepas GST

KUALA LUMPUR: Harga ubat-ubatan tradisional Cina dijangka akan mengalami perubahan tidak menentu meskipun selepas dikenakan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) kerana ia turut bergantung kepada kadar tukaran mata wang asing.

Tinjauan Bernama di kedai farmasi dan ubat-ubatan tradisional sekitar Lembah Klang mendapati peniaga sudah mula mempamerkan harga baharu pada ubat-ubat tertentu yang dikenakan GST.

Pemilik sebuah kedai ubat tradisional Cina di Sri Gombak, Chong Yii, 43, berkata, oleh kerana kebanyakan ubat-ubatan yang dijualnya diimport dari China, harganya lebih bergantung kepada kadar tukaran mata wang negara tersebut.

"Jika mata wang Yuan naik, maka harga kami barulah naik dan turun jika sebaliknya.

"Tidak seperti ubat-ubatan moden yang telah ditetapkan selepas GST, ubat-ubatan kami mungkin akan naik atau turun bergantung kepada pasaran di China," katanya.

Pekerja sebuah farmasi Michael Tan, 21, berkata pihaknya hanya mempamerkan senarai ubat-ubatan tertentu yang tidak dikenakan GST.

"Misalnya ubat batuk dan panadol, ubat-ubatan sedemikian tidak dikenakan GST.

"Namun kami terpaksa merujuk kepada senarai harga terbaharu selepas GST setiap kali pelanggan membuat bayaran di kaunter kerana masih ramai lagi pelanggan yang keliru dengan pelabelan kami di rak dan resit yang dikeluarkan," katanya.

Bagaimanapun wujud kekeliruan dalam kalangan peniaga dan pembeli di kedai-kedai farmasi dan ubat-ubatan terhadap harga baharu selepas dikenakan GST gara-gara sistem perlabelan harga masih belum diselesaikan sepenuhnya.

Jurujual di sebuah farmasi, Maslina Ahmad, 30, berkata meskipun pihaknya telah mengasingkan stok yang dikenakan dan tidak dikenakan GST sejak seminggu lalu, namun mereka masih keliru dengan senarai harga baharu yang dihantar pembekal.

"Seminggu sebelum perlaksanaan GST, kami telah beberapa kali mendapat senarai kemas kini harga barangan selepas GST dan ia sangat mengelirukan kerana sering berubah dan tidak menentu.

"Kami tidak berani untuk menggunakan mesin juruwang kami kerana masih belum dikemas kini dan terpaksa mengeluarkan resit dalam tulisan tangan kepada pelanggan," katanya.

Suri rumah, Azielina Amir, 32, berkata terdapat farmasi yang sudah melaksanakan harga selepas GST namun tidak dilabelkannya di rak pameran ataupun dilekatkan pada produk.

"Apabila resit dikeluarkan, saya terpaksa tanya kepada jurujual bagaimana GST dikira dan ada juga premis yang mengeluarkan resit yang tidak menunjukkan GST walaupun barangan itu dikenakan GST," katanya.

Dalam pelaksanaan GST, Lebih 4,000 ubat-ubatan penting dikecualikan daripada GST.

Malaysia mula melaksanakan GST hari ini yang dilihat sebagai satu pembaharuan penting dalam usaha memperkukuh ekonomi negara dengan mengambil kira kepentingan rakyat.

Pada kadar GST enam peratus - kadar yang paling rendah dalam kalangan negara Asean, kerajaan menyasarkan hasil dikutip akan digunakan untuk pembangunan dan meningkatkan infrastruktur sosial rakyat.
GST , ubat tradisional , farmasi

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain