Lebih 1,000 Peniaga Dalam Talian Dikesan Tidak Daftar Dengan SSM - Semasa | mStar

Lebih 1,000 Peniaga Dalam Talian Dikesan Tidak Daftar Dengan SSM

Zahrah Abd Wahab Fenner.
KUALA TERENGGANU: Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) mengesan 1,330 peniaga daripada 4,112 peniaga dalam talian di seluruh negara masih belum berdaftar dengannya setakat ini.

Ketua Pegawai Eksekutif SSM, Zahrah Abd Wahab Fenner berkata penemuan SSM  itu berdasarkan urusniaga yang dilakukan melalui laman sosial seperti Facebook dan Mudah.my selain apa-apa medium pengiklanan secara dalam talian.

"Ini bertujuan untuk melindungi pengguna daripada sebarang unsur penipuan pembelian secara dalam talian.

Walau bagaimanapun, kami akan memberi didikan tentang kepentingan mendaftar perniagaan kepada para peniaga sebelum mengenakan sebarang tindakan terhadap mereka," katanya selepas merasmikan Kempen Mengutamakan Syarikat Patuh di sini Selasa.

Selain itu, beliau berkata SSM juga akan memperhebatkan lagi pelbagai kempen kesedaran di kalangan orang ramai mengenai aspek kepatuhan syarikat bagi memastikan urusan perniagaan mereka berjalan lancar.

"Baru-baru ini, SSM telah menganjurkan program di Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dengan menjemput para pelajar yang mengambil kursus berkaitan dengan keusahawanan.

Program ini mendapat sambutan yang sangat menggalakkan dan SSM akan memperluaskannya di Institut Pengajian Tinggi Awam yang lain dalam tempoh terdekat ini," katanya.

Pendekatan SSM dengan melibatkan interaksi secara langsung bersama pelajar universiti ini adalah kerana mereka antara golongan majoriti yang melakukan perniagaan secara dalam talian, katanya. 

SSM , Zahrah Abd Wahab Fenner

Artikel Sebelum

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

Artikel Lain