Tidak Perlu Pengganti, Saya Yakin Bebas - Anwar

SHAH ALAM: Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan Pakatan Rakyat tidak perlu membincangkan soal penggantinya kerana beliau yakin akan dibebaskan daripada tuduhan meliwat bekas pembantu peribadinya pada 10 Februari ini.

Malah, Anwar berkata, rakan sekutunya dalam Pakatan Rakyat iaitu Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng turut menolak untuk membincangkan soal pengganti ketua pembangkang.

"Penting untuk rakyat ketahui bahawa Pakatan Rakyat adalah satu gabungan. Oleh itu isu siapa ketua Pakatan boleh diselesaikan secara baik.

"Guan Eng pernah tanya kenapa cari pengganti... jadi kita patut menjangkakan yang terbaik. Perjuangan harus diteruskan dan saya akan kekal. Insyallah," katanya selepas merasmikan pelancaran Buku Dr Syed Husin Ali bertajuk 'Hubungan Etnik Di Malaysia' di sini, Khamis.

Kedudukan Anwar sebagai ahli politik masih samar memandangkan keputusan rayuan terakhir beliau terhadap sabitan dan hukuman penjara lima tahun atas tuduhan meliwat bekas pembantu peribadinya, Mohd Saiful Bukhari Azlan enam tahun lepas akan diketahui 10 Februari ini.

Sekiranya gagal dalam rayuannya, Anwar akan hilang kelayakan sebagai ahli Parlimen sebagaimana termaktub dalam Artikel 48(1)(e) Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan seseorang ahli Parlimen boleh dilucutkan kelayakannya jika dijatuhkan hukuman penjara lebih dari setahun atau denda lebih daripada RM2,000.

Ketika ditanya mengenai keyakinan beliau mengenai keputusan perbicaraan tersebut, Anwar sekali lagi mengulangi pendirian bahawa beliau yakin dibebaskan berdasarkan undang-undang dan keterangan saksi serta fakta.

"Ini juga pandangan panel peguam saya Gopal Sri Ram (dibebaskan) ... tak ada ruang sama sekali sabitkan saya dalam kes tersebut.

"Mahkamah Persekutuan sekarang berbeza dengan pengalaman 16 tahun lalu sebab bagi ruang sepenuhnya kepada pasukan peguam untuk menyatakan hujah," katanya.

Bagaimanapun sekiranya beliau dipenjarakan, Anwar berkata hal itu diluar jangkaannya.

"Kalau saya dibebaskan mahkamah bebas, jika saya masuk penjara ini bermaksud mahkamah tidak bebas," katanya.

Anwar Ibrahim, PKR, Liwat

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain