PAS Yakin Krisis Dengan DAP Dapat Diselesaikan - Semasa | mStar

PAS Yakin Krisis Dengan DAP Dapat Diselesaikan

Ahli Parlimen PAS Kuala Selangor Dr Dzulkefly Ahmad mengingatkan Dr Mahathir agar tidak melampau dengan mencabar PAS melaksana hukum Hudud selepas pengundurannya sebagai Perdana Menteri. - Foto The Star oleh NORAFIFI EHSAN

KUALA LUMPUR: Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan PAS, Dr Dzulkefly Ahmad yakin mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat (PR) Ahad ini akan menjadi medan terbaik dalam menyelesaikan krisis DAP-PAS berhubung isu hudud dan Pilihan Raya Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

"Meskipun kita berdepan dengan isu-isu mencabar dalam PR, saya yakin kita dapat teruskan konsensus bersama.

"Saya yakin kami dapat menangani perkara yang kritikal ini dengan baik dan optimis kita akan capai keputusan yang terbaik," katanya kepada pemberita dalam satu sidang media di ibu pejabat PAS pada Khamis.

Mengulas lanjut, beliau berkata pelaksanaan hudud di Kelantan wajar dihormati semua pihak kerana kelulusan pelaksanaannya telah termaktub dalam Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Kelantan pada 1993.

"Saya selalu maklumkan kepada pimpinan PR biar hudud di Kelantan dilaksanakan kerana ia telah diluluskan sebelum PR ditubuhkan.

"Justeru, ia mesti dihormati oleh semua pihak," katanya.

Dalam perkembangan lain, Dzulkefly melahirkan keyakinan bahawa Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan dibebaskan daripada tuduhan liwat yang dihadapinya.

"Berdasarkan bukti yang dikemukakan di mahkamah saya hampir-hampir yakin Anwar akan memenangi kes ini.

"Ini bukan pandangan saya seorang tapi pandangan daripada rakan-rakan yang pakar dalam bidang perundangan. Apa pun kita mengharapkan yang terbaik tetapi bersedia untuk menghadapi apa jua kemungkinan.

"PR ada visi dan misi yang perlu diteruskan untuk membawa perubahan di Malaysia. Sama ada Anwar ada atau tidak, setiakawan dalam PR akan tetap diteruskan," katanya.

Mahkamah Persekutuan menerusi laman sosial Twitternya pada Isnin menetapkan pada 10 Februari ini bagi membuat keputusan rayuan terakhir kes liwat, Anwar.

Dalam rayuannya, Anwar, 67, meminta Mahkamah Persekutuan untuk mengetepikan sabitan dan hukuman yang dikenakan Mahkamah Rayuan pada 7 Mac tahun lalu selepas ia membatalkan penghakiman Mahkamah Tinggi untuk membebaskannya.

Prosiding pendengaran rayuan terakhir kes liwat Anwar diadakan pada 28 Oktober hingga 7 November tahun lalu.

Mahkamah Rayuan mendapati Anwar bersalah meliwat Mohd Saiful di unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, No. 99, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara di sini di antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang, 26 Jun 2008.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan, jika sabit kesalahan.

PAS , DAP , Hudud

Artikel Sebelum

Anwar Tangguh Beri Keterangan Kepada SPRM

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain