Harga Beberapa Barang Lebih Murah Apabila GST Dilaksanakan - Semasa | mStar

Harga Beberapa Barang Lebih Murah Apabila GST Dilaksanakan

KUALA LUMPUR: Harga set televisyen, peti sejuk, pendingin hawa, seterika, pengering rambut, lampin dan minuman ringan dijangka akan turun dengan pengenalan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

Barang-barang ini dikenakan cukai jualan dan perkhidmatan 10 peratus yang dimasukkan dalam harga jualannya, tetapi dengan GST dengan kadar enam peratus yang menggantikan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) pada bulan April, akan menjadikan barangan ini lebih murah.

Walau bagaimanapun, harga komputer, komputer riba, iPad, telefon bimbit, jam tangan dan kosmetik, termasuk gincu dan pengilat kuku, dijangka akan naik. Ini kerana barangan ini tidak dikenakan cukai sebelum ini.

"Barang-barang ini akan tertakluk kepada kadar standard enam peratus GST," kata Pengarah GST Jabatan Kastam Diraja Malaysia Datuk Subromaniam Tholasy.

Beliau berkata tidak akan ada GST untuk makanan keperluan seperti ayam, daging lembu, daging kambing, ikan, itik, ikan, telur, ikan bilis, beras, roti, sayur-sayuran segar dan buah-buahan, minyak kelapa, minyak masak kacang tanah, minyak kelapa dan susu bayi dan juga untuk petrol RON95, diesel, tol dan pengangkutan awam.

Tetapi barangan makanan bukan keperluan seperti sos tomato, sos cili, sos tiram, mi cawan, tempe, keju, marjerin, telur puyuh, minyak jagung, minyak zaitun, biskut, donat dan croissant coklat akan tertakluk kepada standard enam peratus GST.

Jabatan Kastam telah mengeluarkan sebuah buku dengan menyenaraikan barangan yang dikenakan cukai dan tidak dikenakan cukai dan ia boleh dimuat turun dari laman web.

"Dari sudut pandangan pentadbir cukai, ia adalah lebih mudah jika semuanya telah dikenakan cukai kerana ia akan menjadikan perkara ini lebih mudah untuk dilaksanakan," kata Subromaniam.

"Tetapi kerajaan tidak berhasrat mengenakan cukai terhadap begitu banyak barangan dan mahu memastikan bahawa golongan berpendapatan rendah tidak menanggung beban yang tidak perlu.

"Oleh itu, kita perlu mencari keseimbangan di antara pendapatan dan menyediakan jaringan keselamatan sosial."

Subromaniam berkata jabatan itu telah menjalankan program dua hari sejak enam bulan lalu bagi memastikan perniagaan bersedia untuk GST dan telah melatih lebih 40,000 orang setakat ini.

Mengenai sama ada  GST akan menjadi 'berserabut' apabila mula dikuatkuasa Subromaniam berkata: "Akan timbul beberapa isu. Jabatan Kastam telah berurusan dengan perkara ini sejak 1972 dengan SST dan kami mempunyai pengalaman dan kepakaran untuk mengendalikannya."

Artikel Sebelum

Najib Dijangka Bertemu PM Britain Esok

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Sufi selamat bergelar suami Nurulain