Penangguhan PLKN Bagi Mentransformasikan Semula Program Itu - Hishammuddin - Semasa | mStar

Penangguhan PLKN Bagi Mentransformasikan Semula Program Itu - Hishammuddin

PUTRAJAYA: Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata penangguhan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) tahun ini bagi mentransformasikan semula program itu tidak akan menjejaskan pihak berkepentingan.

"Penangguhan setahun ini tidak akan menjejaskan operator kem PLKN, jurulatih dan mereka yang mempunyai jawatan tetap," katanya selepas menghadiri majlis perutusan khas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak tentang perkembangan ekonomi semasa dan kedudukan kewangan negara di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya di sini, Jumaat.

Hishammuddin berkata satu makmal mengenai PLKN akan diadakan bulan depan yang akan melibatkan semua pihak berkepentingan termasuk operator kem, jurulatih, wakil ibu bapa dan badan bukan kerajaan.
 
" Makmal yang akan diadakan dengan semua pemegang taruh itu adalah bagi memastikan mereka memahami ke mana kita nak bawa PLKN selepas 10 tahun (program itu diadakan)," katanya.

Dalam perutusan khas hari ini, Najib mengumumkan bahawa PLKN ditangguh tahun ini dengan penjimatan sebanyak RM400 juta bagi membolehkan program itu dikaji semula dan ditambah baik, 
 

Pada Oktober tahun lepas semasa membentangkan Bajet 2015, Najib telah mengumumkan bahawa PLKN, yang telah mengeluarkan lebih 800,000 pelatih sejak diperkenalkan pada 16 Feb 2004, akan dikaji semula, selain memperkenalkan konsep baharu menjalinkan keperluan kemahiran dan kenegaraan.

Sementara itu di KUALA LUMPUR, Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) Datuk Mohmed Asri Yusof berkata pihaknya akan menunggu keputusan mengenai pelaksanaan program transformasi PLKN berserta pengenalan kursus baharu yang akan dibincangkan bulan depan dalam program makmal yang akan dianjurkan Kementerian Pertahanan.
 
"Setelah perbincangan itu selesai dan program dihasilkan, kami akan mengadakan latihan dan kursus kepada para operator dan jurulatih terhadap pelaksanaan program yang baharu itu nanti," katanya mengulas penangguhan PLK Ntahun ini.


Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain