KWSP Benarkan Pencarum Terjejas Banjir Keluar Simpanan Akaun 2 - Semasa | mStar

KWSP Benarkan Pencarum Terjejas Banjir Keluar Simpanan Akaun 2

KUALA LUMPUR: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) membenarkan pencarum yang kediaman mereka terjejas banjir baru-baru ini untuk mengeluarkan simpanan daripada Akaun 2.

KWSP dalam kenyataan di sini, Jumaat memaklumkan pencarum mempunyai pilihan untuk membuat pengeluaran perumahan berdasarkan prosedur semasa KWSP.

"Bagi ahli yang tidak pernah membuat pengeluaran perumahan dan berhasrat membina semula kediaman yang musnah akibat banjir boleh berbuat demikian dengan memohon Pengeluaran Membeli/Membina Rumah.

"Pengeluaran tersebut dibenarkan sekiranya rumah pertama telah dijual atau berlaku pelupusan pemilikan," menurut kenyataan itu.

Menurut KWSP, takrif pelupusan pemilikan bermaksud hilang pemilikan ke atas rumah pertama dimiliki melalui pengeluaran KWSP sebelum ini atas beberapa sebab termasuk rumah musnah akibat bencana alam, kebakaran, projek rumah terbengkalai atau pembatalan pembelian rumah.

Menurut KWSP, bagi melayakkan pengeluaran membina rumah kedua, pencarum perlu mendapatkan surat pengesahan daripada Majlis Perbandaran, Majlis Daerah atau penghulu bahawa rumah pertama mereka yang dibeli atau dibina melalui Pengeluaran Perumahan KWSP telah musnah akibat banjir.

"Pihak KWSP akan membuat penilaian rumah dan mengesahkan jumlah yang diperlukan untuk membeli atau membina semula kediaman tersebut serta menyemak baki simpanan Akaun 2 ahli.

"Kelayakan untuk membuat pengeluaran adalah tertakluk kepada terma dan syarat-syarat lain yang ditetapkan," menurut kenyataan.

Untuk maklumat lanjut, ahli boleh mengunjungi mana-mana cawangan KWSP atau melayari laman web KWSP di www.kwsp.gov.my atau menghubungi Pusat Panggilan KWSP di 03-89226000.

KWSP , pencarum , mangsa banjir

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain