MyEG: Imigresen Akur, Kaunter PLKS Beroperasi Semula - Semasa | mStar

MyEG: Imigresen Akur, Kaunter PLKS Beroperasi Semula

PUTRAJAYA: Jabatan Imigresen memutuskan untuk membuka semula kaunter di jabatan itu dengan menyediakan perkhidmatan sepenuhnya bagi memperbaharui Pas Lawatan Kerja Sementara (PLKS) untuk pekerja asing.

Sebelum ini, jabatan itu memaklumkan pihaknya membuka perkhidmatan di kaunter hanya untuk kes tertentu seperti pekerja tinggal lebih masa.

Perkara itu diputuskan selepas mendapat rungutan daripada majikan mengenai pelaksanaan baharu bagi sistem dalam talian MyEG Service Bhd (MyEG) yang telah berkuat kuasa sejak 5 Januari lalu.

Ketua Pengarahnya, Datuk Mustafa Ibrahim berkata, pada masa sama proses permohonan melalui sistem dalam talian MyEG tetap dibuka.

Bagaimanapun beliau berkata, hanya majikan yang dibenarkan  membuat permohonan di kaunter tanpa melibatkan ejen atau orang tengah.

"Kita buka semula kaunter serta-merta bermula hari ini sehingga habis tempoh POC (peringkat pembuktian konsep) bagi sistem MyEG pada 28 Februari ini.

"Dalam tempoh ini, majikan-majikan diberi peluang untuk membiasakan diri dengan proses permohonan PLKS secara dalam talian," katanya pada sidang media di sini, Jumaat.

Sebelum ini, mStar Online melaporkan mengenai rungutan wakil majikan mengenai pelaksanaan baharu sistem melalui MyEG yang dikenakan caj RM38 bagi setiap permohonan selain pengumuman yang dibuat 'secara mengejut', sekali gus membebankan mereka.

Wakil majikan turut mencadangkan supaya Jabatan Imigresen membuka semula kaunter PLKS di pejabat jabatan itu bagi membantu mereka menyesuaikan diri dengan pelaksanaan sistem MyEG selain dapat menilai keberkesanan sistem itu sepanjang tempoh POC.

Mustafa berkata, selepas tamat tempoh POC perkhidmatan permohonan PLKS secara dalam talian akan dilaksanakan sepenuhnya sekiranya semuanya berjalan lancar, dan kesesuaian pembukaan kaunter akan diputuskan kemudian.

Beliau turut memberitahu bahawa majikan yang datang ke kaunter akan diambil pengecaman biometrik (cap jari) bagi memastikan pekerja yang sah berkhidmat dengan mereka.

"Kita mahu memaklumkan kepada majikan-majikan supaya membawa dokumen lengkap untuk membuat permohonan di kaunter atau secara dalam talian," katanya sambil menambah antara sebab kaunter PLKS ditutup sebelum ini bagi mengelakkan majikan ditipu ejen atau orang tengah, selain terpaksa berhadapan dengan kesesakan di kaunter.

Beliau menambah, bagi majikan yang tidak mempunyai kemudahan internet masih boleh membuat permohonan secara dalam talian tanpa menggunakan ejen atau orang tengah.

"Mereka (majikan) boleh menghubungi penyedia perkhidmatan (MyEG) untuk datang ke pejabat mereka dan mengambil dokumen mereka dan membantu membuat permohonan secara dalam talian.

"Kita hendak memastikan tiada lagi ejen-ejen memanipulasikan majikan dan pekerja asing," katanya.


imigresen , PLKS , kaunter , MyEG

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain