Nelayan Ditahan Indonesia Dipercayai Bukan Rakyat Malaysia - KPN - Semasa | mStar

Nelayan Ditahan Indonesia Dipercayai Bukan Rakyat Malaysia - KPN

KUALA LUMPUR: Seramai 200 nelayan yang ditahan oleh pihak berkuasa Indonesia sejak Isnin lepas kerana didakwa menangkap ikan secara haram di perairan negara itu dipercayai bukan rakyat Malaysia. 

Menyatakan demikian, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata mereka tidak memiliki sebarang dokumen perjalanan atau pengenalan diri. 
 
"(Mereka) dipercayai rakyat asing yang cuba menyelusup masuk ke Malaysia melalui perairan Indonesia, " katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini. 

Khalid berkata, bagaimanapun kerjasama dengan pihak berkuasa Indonesia berhubung perkara itu masih diteruskan bagi menyelesaikan isu tersebut. 

Laporan media baru-baru ini memetik Setiausaha Kabinet Indonesia Andi Widjajanto berkata negara itu menahan nelayan-nelayan itu dalam operasi mencegah penangkapan ikan secara haram di perairan negara itu sejak Isnin lepas. 

Pada Jumaat, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata pihaknya setakat ini tidak mendapat sebarang laporan mengenai kehilangan nelayan tempatan seperti yang dilaporkan pihak Indonesia. 

Beliau berkata hasil pemeriksaan Jabatan Perikanan tiada ahli keluarga nelayan di Semenanjung dilaporkan hilang. 

Kini, jabatan memeriksa keluarga nelayan di Sabah dan Sarawak, katanya.

Di MANTIN, Negeri Sembilan, Ketua Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Laksamana Maritim Datuk Mohd Amdan Kurish mengesahkan tiada nelayan Malaysia dilaporkan hilang.

Ini berdasarkan pemeriksaan di kesemua pangkalan APMM. 
 
"Kita telah tanya pada polis air (Indonesia) di Batam, Indonesia tetapi mereka pun tidak tahu.
 
"Kita dah buat peninjauan di semua pangkalan selain di Hutan Melintang (Perak) dimana beribu bot kita di sana; di kawasan Batu Pahat, Muar (Johor); dan kita dapati tidak ada nelayan kita hilang," katanya. 

Beliau ditanya pemberita mengenai isu penahanan nelayan berkenaan selepas Majlis APMM bersama Media 2014 di sini, hari ini. 
 
"Kalau benar orang kita kena tangkap mesti keluarga nelayan termasuk persatuan nelayan dah bising bila nelayan tidak pulang. 
 
"Jadi saya persoalkan mana datang jumlah 200 dan kalau kira-kira libatkan 30 buah bot," katanya. 

Mengulas lanjut, Mohd Amdan berkata berdasarkan Memorandum Persefahaman (MoU) Garis Panduan Bersama Tentang Pelayanan Terhadap Nelayan 2012 oleh APMM dan Indonesia, segala penahanan nelayan di kawasan pertindihan, mereka hanya akan diarah balik dan tidak akan ditangka


nelayan , pihak berkuasa Indonesia

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.