UPM Universiti Ke-54 Terbaik Dunia Bukti Universiti Tempatan Mampu Bersaing - PM - Semasa | mStar

UPM Universiti Ke-54 Terbaik Dunia Bukti Universiti Tempatan Mampu Bersaing - PM

KUALA LUMPUR: Kejayaan Universiti Putra Malaysia (UPM) dinobatkan sebagai universiti ke-54 terbaik dunia dalam bidang Sains Pertanian membuktikan universiti tempatan mampu bersaing di peringkat tertinggi.


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata menerusi penarafan itu, universiti-universiti tempatan bukan sahaja dapat bersaing di Asia, malahan di peringkat global.

"Tahniah kepada UPM yang telah dinobatkan universiti ke-54 terbaik dunia dalam bidang Sains Pertanian oleh US News and World Report menurut penarafan Kedudukan Universiti Terbaik Global mereka," katanya di laman blog beliau, www.najibrazak.com pada Selasa.

Tambah membanggakan, UPM turut disenarai sebagai universiti terbaik Asia Tenggara dan ketujuh terbaik di rantau Asia bagi bidang Sains Pertanian, kata Najib.

Menurut kenyataan UPM, penarafan itu memfokus kepada penyelidikan keseluruhan institusi, reputasi global dan serantau serta prestasi penyelidikan yang menggunakan indikator penerbitan, staf akademik dan bilangan graduan doktor falsafah (PhD). 

UPM turut mengekalkan pencapaian terbaiknya dalam QS World University Ranking apabila dua tahun berturut-turut berada dalam kumpulan 100 universiti terbaik dunia di bidang pertanian dan perhutanan serta pendidikan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain