Balak Haram: SPRM Masuk Jabatan Hutan, Pejabat Tanah

Hisham Nordin
PETALING JAYA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kini sedang mengesan kelemahan syarat dan prosedur dalam sistem penyampaian Jabatan Perhutanan dan pejabat tanah di Sarawak sebagai langkah pencegahan bagi mengelak kegiatan pembalakan haram berleluasan di negeri berkenaan.
  

Langkah itu dilaksanakan susulan Ops Tukul bagi membanteras kegiatan pembalakan haram di Sarawak baru-baru ini di mana hasilnya sembilan pembalak haram didakwa kerana menyogok anggota pelbagai agensi penguatkuasaan bagi melindungi kegiatan mereka.

Pengarah Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) Rasuah, Datuk Hisham Nordin berkata, penahanan anggota penguat kuasa dan penjawat awam yang terbabit dalam kegiatan rasuah, salahguna kuasa dan penyelewengan tidak hanya berakhir dengan tindakan undang-undang, sebaliknya tumpuan kini diberikan terhadap aspek pencegahan.

Beliau berkata, Bahagian Pemeriksaan dan Perundingan SPRM kini mula meneliti kelemahan setiap prosedur dan syarat di agensi berkenaan untuk penambahbaikan.

"Ia tidak dilakukan selepas siasatan selesai, sebaliknya ketika siasatan masih berlangsung dengan matlamat untuk memperbaiki sistem penyampaian bagi mengekang kegiatan rasuah di peringkat akar umbi.

"Aspek pencegahan ini penting kerana ada kes yang tidak boleh dihadapkan ke mahkamah, sebaliknya perlu perubahan prosedur dan peraturan," katanya kepada mStar Online pada Khamis.Menerusi Ops Tukul itu, antara 400 hingga 500 kayu balak haram dirampas, selain lapan jentolak dan beberapa lagi mesin serta peralatan yang keseluruhannya bernilai RM1.7 juta.

Jika sabit kesalahan, Seksyen 17(b) Akta SPRM memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 yang mana lebih tinggi.

Hisham berkata, aspek pencegahan perlu diberi perhatian kerana ia dapat meningkatkan keberkesanan sesebuah agensi atau jabatan awam.

"Jumlah kerugian yang dialami akibat kegiatan rasuah tidak akan diperoleh semula dan hanya menerusi tindakan pencegahan perlakuan sama dapat dibendung.

"Sebab itu, dalam operasi yang dijalankan jangan hanya melihat bilangan yang ditahan, sebaliknya lihat juga nilai wang yang dijimatkan," katanya sambil menambah Ops Tukul yang menyelamatkan RM100 juta akibat kegiatan pembalakan haram di Sarawak.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain