Kaji Harga Bahan Api Ikut Pasaran Semasa Dunia - Semasa | mStar

Kaji Harga Bahan Api Ikut Pasaran Semasa Dunia

KUALA LUMPUR: Kerajaan tidak menolak kemungkinan untuk mengkaji semula harga petrol dan diesel sekiranya berlaku penurunan harga pasaran bahan api dunia.


"Kalau memang harga minyak (antarabangsa) kurang daripada USD80 (setong), tentu kerajaan akan menilai dan membuat keputusan yang sewajarnya," kata Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Chua Tee Yong pada persidangan Dewan Rakyat di sini, Khamis.

Bagaimanapun menurut Tee Yong, pada masa ini penjualan harga minyak di pasaran tempatan tidak mengikut harga minyak dunia berikutan subsidi ke atas bahan api itu.

"Dari segi harga minyak, sebenarnya harga minyak kita tidak mengikut harga antarabangsa kerana selama ini kerajaan memperuntukkan subsidi.

"Memang terdapat penurunan harga minyak antarabangsa, tetapi adakah trend ini akan berlarutan?" katanya.

Terdahulu beliau menjawab soalan Rafizi Ramli (PKR-Pandan) yang mempersoalkan mengenai harga minyak semasa berikutan penuruhan harga minyak dunia.

Baru-baru ini, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan mengumumkan kenaikan harga petrol dan diesel berikutan pengurangan subsidi petrol RON95 dan diesel sebanyak 20 sen seliter.

Sehubungan itu, harga runcit baharu bagi petrol RON95 ialah RM2.30 seliter dan diesel RM2.20 seliter.

Harga pasaran bagi petrol RON95 pada masa ini ialah RM2.58 seliter dan harga diesel RM2.52 seliter.
petrol , Datuk Chua Tee Yong , Rafizi Ramli

Artikel Sebelum

Tiada Tanah Mendap Di KLIA2

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain