Krisis Selangor: Khalid Nafi Sultan Tolak Wan Azizah - Semasa | mStar

Krisis Selangor: Khalid Nafi Sultan Tolak Wan Azizah

SHAH ALAM: Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menafikan dakwaan bahawa Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menolak cadangan Parti Keadilan Rakyat (PKR) untuk menamakan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai penggantinya.


"Tidak ada. Tuanku hanya meminta tiap-tiap parti dari PAS, PKR dan DAP menghantar tidak lebih daripada dua nama untuk dipilih sebagai menteri besar baharu," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media khas di Bangunan SUK di sini, selepas pertemuan dengan Sultan Selangor di Istana Alam Shah Klang, petang Selasa.

Jelas Khalid, ini bagi memudahkan Sultan Sharafuddin untuk menentukan calon yang berkelayakan dan seterusnya memberi perkenan untuk melantik calon yang layak.

"Ini sejajar dengan konvensi yang diamalkan secara berterusan dalam pelantikan menteri besar Selangor sebelum ini," katanya.

Khalid berkata, pejabat istana akan menulis surat kepada setiap pemimpin Pakatan Rakyat untuk memaklumkan mengenai permintaan sultan berhubung senarai calon menteri besar yang baharu.

"Surat akan dihantar kepada mereka untuk memaklumkan perkara ini dan tarikh akhir untuk menghantar senarai nama tersebut turut dinyatakan di dalam surat itu nanti," katanya.

Sementara itu, Khalid turut menegaskan  pertemuan tersebut juga tidak menyentuh mengenai pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN).

"Tidak ada keperluan untuk berbuat demikian. Setakat ini kita cuba selesaikan (kemelut ini)," katanya.

Artikel Sebelum

Pageview mStar Kini Cecah Lebih 4 Juta

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Boo anjing paling comel di dunia mati