MH17: Dua Jenazah Islam Akan Dikebumikan Di Putrajaya - Semasa | mStar

MH17: Dua Jenazah Islam Akan Dikebumikan Di Putrajaya

Ketua Penolong Pengarah Kanan (Pembangunan Masyarakat) Jabatan Perkhidmatan Bandar Perbadanan Putrajaya, Mohammad Salleh (kiri) mengukur tapak tanah perkuburan ketika melakukan persiapan untuk upacara pengebumian dua jenazah warga Malaysia mangsa MH17.

PUTRAJAYA: Dua mangsa penerbangan Malaysia Airlines pesawat MH17 akan dikebumikan di tanah perkuburan Islam Taman Selatan di Presint 20, Putrajaya.

Mangsa, yang identiti tidak didedahkan, adalah antara 16 yang telah disahkan untuk tiba pada hari Jumaat. 

Pengebumian dikendalikan oleh Perbadanan Putrajaya, yang menguruskan tanah perkuburan. 

"Semua telah sedia ada dan kami hanya menunggu jenazah-jenazah," kata Timbalan Pengarah Kanan Bahagian Pembangunan Masyarakat Zailani Hashim pada Selasa.

Beliau berkata sebaik sahaja majlis penerima di Kompleks Bunga Raya di Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) berakhir, kedua-dua jenazah akan dibawa ke Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin untuk solat jenazah.

"Solat jenazah akan diadakan selepas solat Jumaat. 

"Mayat kemudiannya akan dibawa ke tanah perkuburan untuk dikebumikan yang kami jangkakan akan tamat pukul 4 petang," katanya, sambil menambah bahawa pengebumian akan dibuka kepada orang ramai. 

Jarak antara KLIA dan Masjid Tuanku Mizan Zainal adalah kira-kira 32 kilometer manakala tanah perkuburan terletak kira-kira 5.5 km dari masjid. 

Zailani berkata dua kubur telah disediakan untuk mangsa. 

Beliau menambah panjang kubur dilebihkan berdasarkan saiz keranda.

"Keranda dari negara Eropah itu saiz berbeza daripada negara kita," katanya. 

Panjang biasa keranda kepada umat Islam di Malaysia adalah 2.13 meter sementara yang digunakan untuk meletakkan mayat mangsa tragedi tersebut adalah 2.43m panjang.

mh17 , putrajaya

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain