Kerajaan Diminta Wujudkan Semula 'Tabung Untuk Makanan' - Semasa | mStar

Kerajaan Diminta Wujudkan Semula 'Tabung Untuk Makanan'

Ismail Sabri mencuba produk makanan ketika melawat gerai pameran sempena Majlis Perasmian Seminar Konsultasi Ekonomi dan Pengurusan Teknologi Pertanian 2014 di Nilai pada Selasa. -fotoBERNAMA
NILAI: Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani mencadangkan agar kerajaan mewujudkan semula 'Tabung Untuk Makanan' bagi membantu sektor pertanian di negara ini. 

Menterinya Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata ini memandangkan dana berjumlah RM2 bilion yang diwujudkan kerajaan dan diurus Agrobank dari tahun 2008 hingga 2013 telah habis digunakan untuk memberi pinjaman.

"Dana ini adalah peruntukan khas kerajaan. Ia bukan geran, tetapi adalah pinjaman di mana kerajaan memberi untuk pinjaman sektor pertanian. Maknanya Agrobank pinjam daripada kerajaan dan dibayar balik. 

Bagaimanapun, dana ini telah habis digunakan," katanya.

Beliau berkata sekiranya kerajaan boleh pertimbangkan untuk mewujudkan semula 'Tabung Untuk Makanan', langkah itu dapat membantu mempertingkatkan pengeluaran pertanian negara dan tidak lagi perlu bergantung kepada import. 

Ismail Sabri ditemui pemberita selepas merasmikan seminar 'Konsultasi Ekonomi dan Pengurusan Teknologi Pertanian 2014' anjuran bersama Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia, Agrobank dan Universiti Putra Malaysia di sini, Selasa.

Bagaimanapun, beliau berkata kementeriannya akan membuat kajian berkaitan jumlah usahawan tani yang berjaya menerusi pinjaman itu.

Kata Ismail Sabri, tidak ada makna jika kerajaan memperuntukkan wang yang banyak dengan memberi pinjaman tetapi kadar kejayaannya tidak ada. 

"Daripada RM2 bilion itu kita nak tahu berapa banyak usahawan tani yang berjaya. Kalau kita boleh beri kepada kerajaan 'outcome' yang bagus dan mungkin kita boleh minta semula dan kerajaan boleh pertimbangkan," katanya.

Artikel Berikut

Edar Heroin: Penganggur Dihukum Gantung

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain