Kerajaan Diminta Wujudkan Semula 'Tabung Untuk Makanan' - Semasa | mStar

Kerajaan Diminta Wujudkan Semula 'Tabung Untuk Makanan'

Ismail Sabri mencuba produk makanan ketika melawat gerai pameran sempena Majlis Perasmian Seminar Konsultasi Ekonomi dan Pengurusan Teknologi Pertanian 2014 di Nilai pada Selasa. -fotoBERNAMA
NILAI: Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani mencadangkan agar kerajaan mewujudkan semula 'Tabung Untuk Makanan' bagi membantu sektor pertanian di negara ini. 

Menterinya Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata ini memandangkan dana berjumlah RM2 bilion yang diwujudkan kerajaan dan diurus Agrobank dari tahun 2008 hingga 2013 telah habis digunakan untuk memberi pinjaman.

"Dana ini adalah peruntukan khas kerajaan. Ia bukan geran, tetapi adalah pinjaman di mana kerajaan memberi untuk pinjaman sektor pertanian. Maknanya Agrobank pinjam daripada kerajaan dan dibayar balik. 

Bagaimanapun, dana ini telah habis digunakan," katanya.

Beliau berkata sekiranya kerajaan boleh pertimbangkan untuk mewujudkan semula 'Tabung Untuk Makanan', langkah itu dapat membantu mempertingkatkan pengeluaran pertanian negara dan tidak lagi perlu bergantung kepada import. 

Ismail Sabri ditemui pemberita selepas merasmikan seminar 'Konsultasi Ekonomi dan Pengurusan Teknologi Pertanian 2014' anjuran bersama Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia, Agrobank dan Universiti Putra Malaysia di sini, Selasa.

Bagaimanapun, beliau berkata kementeriannya akan membuat kajian berkaitan jumlah usahawan tani yang berjaya menerusi pinjaman itu.

Kata Ismail Sabri, tidak ada makna jika kerajaan memperuntukkan wang yang banyak dengan memberi pinjaman tetapi kadar kejayaannya tidak ada. 

"Daripada RM2 bilion itu kita nak tahu berapa banyak usahawan tani yang berjaya. Kalau kita boleh beri kepada kerajaan 'outcome' yang bagus dan mungkin kita boleh minta semula dan kerajaan boleh pertimbangkan," katanya.

Artikel Berikut

Edar Heroin: Penganggur Dihukum Gantung

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain

Gadis nyaris dirogol lelaki bogel

Ronaldo, Georgina berkahwin secara senyap?