Malaysia Rayu Kuota Tambahan Jemaah Haji - Najib - Semasa | mStar

Malaysia Rayu Kuota Tambahan Jemaah Haji - Najib

Najib (kiri) menyampaikan Kad Tabung Haji Debit-I Mastercard kepada antara pendeposit awal TH selepas melancarkannya di Menara TH di sini, Khamis.
KUALA LUMPUR: Malaysia sekali lagi mengulangi pendirian untuk membuat rayuan bagi permohonan kuota tambahan jemaah haji tahun ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, seramai 1.5 juta umat Islam di negara ini telah mendaftar untuk haji setakat Mei tahun ini.

Menurutnya, ia menunjukkan bahawa tahap ekonomi umat Islam di negara ini semakin baik dan peningkatan semangat serta kesedaran untuk mengerjakan ibadah haji.

"Namun, jumlah pendaftar haji bagi lima tahun kebelakangan ini amat agresif menyebabkan sesiapa yang mendaftar pada hari ini sebagai contoh, mengikut purata, mungkin perlu menunggu sehingga 50 tahun sebelum tiba giliran mereka menunaikan haji.

"Sehubungan itu, kita akan cuba untuk merayu supaya Kerajaan Arab Saudi dapat memberi  kuota tambahan jemaah haji buat rakyat di negara ini," katanya ketika berucap pada majlis pelancaran Tabung Haji Debit-i Mastercard, Buku Coffee Table dan Pusat Perkhidmatan dan Kewangan Islamik (IFiC) di Ibu Pejabat Tabung Haji di sini, Khamis.

Turut hadir Menteri Di Jabatan Perdana Menteri,  Datuk Seri Jamil Khir Baharom, Pengerusi Tabung Haji, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim dan Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji, Datuk Ismee Ismail.

Malaysia pada Mac lalu telah mengemukakan permohonan kepada kerajaan Arab Saudi untuk menambah 10,000 kuota jemaah haji bagi tahun ini.

Najib berkata, Kerajaan Arab Saudi memberi kuota sebanyak 0.1 peratus daripada jumlah populasi kepada semua ahli negara Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) termasuk Malaysia.

Katanya, Malaysia mendapat kuota Haji sebanyak 27,900 tempat untuk jemaah haji di negara ini sejak 2009.

"Namun, akibat kerja-kerja pembangunan di sekitar Masjidil Haram, Kerajaan Arab Saudi telah mengurangkan kuota sebanyak 20 peratus kepada semua negara sehinggalah kerja-kerja pembangunan ini siap kelak pada 2016.

"Oleh itu, sejak tahun lepas, kuota Haji baru bagi Malaysia adalah sebanyak 22,320. Ini merupakan cabaran untuk kita," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain

Nasharudin Mat Isa akan didakwa Selasa