Cadangan Bakar Kilang Cadbury Keterlaluan - Abim - Semasa | mStar

Cadangan Bakar Kilang Cadbury Keterlaluan - Abim

Gambar Hiasan. Produk coklat jenama Cadbury yang dihasilkan di negara ini.

KUALA LUMPUR: Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) menyifatkan tindakan segelintir badan bukan kerajaan yang mahu membakar kilang Cadbury Confectionery Malaysia Sdn Bhd (Cadbury) sebagai keterlaluan dan tidak melambangkan imej Islam.

Presidennya, Amidi Abd Manan berkata walaupun penemuan DNA khinzir dalam dua produk coklat Cadbury merupakan perkara serius, namun tindakan yang dipenuhi emosi dan tidak rasional hanya akan memalukan umat Islam.

"Kenyataan sebegini jelas menunjukkan kedangkalan kefahaman individu tersebut berkaitan agama Islam.

"Islam sebagai agama kesejahteraan sentiasa menonjolkan sifat rahmat dan kasih sayang Allah, apatah lagi makanan itu dimakan tanpa diketahui dan disedari mengandungi unsur daripada babi," katanya dalam satu kenyataan di sini, malam Selasa.

Amidi berkata selain mengenakan tindakan tegas terhadap syarikat terbabit, prosedur susulan dalam penguatkuasaan Akta Halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) perlu diperbaiki.

Sabtu lepas Kementerian Kesihatan mengesahkan penemuan DNA khinzir dalam dua sampel coklat Cadbury iaitu Coklat Susu dengan Kacang Hazel (Cadbury Dairy Milk Hazelnut) dan Coklat Susu dengan Buah Badam (Cadbury Dairy Milk Roast Almond).

Susulan daripada itu Jakim menggantung serta merta sijil pengesahan halal dua produk keluaran Cadbury itu.


Cadbury , Abim , DNA Khinzir , bakar kilang

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan