Bajet 2015 Dibentang 10 Oktober - PM

Najib bersama Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah dan Gabenor Bank Negara, Tan Sri Dr Zety Akhtar Aziz pada majlis Konsultasi Bajet 2015 di Kementerian Kewangan di sini, Isnin.
PUTRAJAYA: Bajet 2015 dijadual dibentangkan di Parlimen pada 10 Oktober, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata, Bajet 2015 penting memandangkan ia merupakan belanjawan akhir Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10), yang menyediakan peruntukan untuk program dan projek berbaki dalam tempoh rancangan pembangunan terbabit.

"Ia juga akan membantu memastikan peralihan lancar kepada Rancangan Malaysia ke-11 yang menyediakan dorongan akhir dalam mentransformasikan negara kepada ekonomi berpendapatan tinggi menjelang 2020," kata Najib yang juga Menteri Kewangan sebelum mempengerusikan mesyuarat perundingan Bajet 2015, di sini, Isnin.

Tema perundingan bajet tahun ini ialah 'Meningkatkan Pertumbuhan, Memastikan Kemampanan Fiskal dan Memakmurkan Rakyat'.

"Dalam meningkatkan usaha bagi memastikan ekonomi terus berkembang, kami juga komited melihat agenda reformasi fiskal tidak dipinggirkan.

"Saya akan terus menyediakan (belanjawan) pengembangan, namun tidak mengetepikan defisit negara.

"Kerajaan menjangkakan dapat mengurangkan defisit fiskal kepada 3.5 peratus tahun ini dan mencapai belanjawan seimbang pada 2020," kata perdana menteri.

Najib juga berkata, Jawatankuasa Dasar Fiskal yang juga memantau semua aspek pengurusan fiskal dalam negara, sudah bertemu beberapa kali sejak penubuhannya pada Jun 2013.

"Jawatankuasa itu sudah berbincang secara mendalam mengenai beberapa langkah fiskal, termasuk pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan dan rasionalisasi subsidi," katanya.

Najib juga berkata, jawatankuasa itu merancang menyediakan rangka kerja fiskal jangka sederhana yang akan mengetengahkan strategi bagi memastikan kemampanan fiskal jangka sederhana dan jangka panjang.

Selain itu, Najib berkata, kerajaan memberi perhatian serius ke atas cadangan Ketua Audit Negara bagi menambah baik perbelanjaan kerajaan.

"Untuk itu, kami sedang mengambil pendekatan menyeluruh dalam memastikan pengurusan kewangan berhemat.

"Sebarang salah laku dan kelemahan pentadbiran kerajaan juga akan ditangani secara berkesan," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain