Polis Tolak Permohonan Ceramah Abu Backer

GEORGE TOWN: Polis menolak permohonan permit ceramah calon Bebas Abu Backer Sidek Mohamad Zan kerana beliau gagal mendapat kebenaran pemilik permis yang ingin digunakannya.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK), Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Asisten Komisioner Azmi Adam berkata, permohonan calon Bebas itu juga tidak memenuhi syarat ditetapkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

"Kami ada menerima permohonan beliau untuk mengadakan ceramah. Namun polis tidak meluluskannya.

"Hasil semakan mendapati beliau gagal mendapatkan kebenaran tuan punya permis untuk mengadakan ceramah pada hari terakhir kempen hari ini (Sabtu)," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada sidang media khas berkaitan PRK Bukit Gelugor di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Pulau Pinang di sini, Sabtu.

Terdahulu, Abu Backer mendakwa polis sengaja melengah-lengahkan proses kelulusan permit ceramah yang dikemukakannya beberapa hari lalu.

Dalam perkembangan berasingan, Azmi berkata, sehingga hari ini pihaknya menerima 18 laporan polis melibatkan kesalahan di bawah Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

Daripada jumlah itu, katanya,  sebanyak lima kertas siasatan dibuka dengan kes terbaharu membabitkan aduan poster kempen diturunkan.

"Kes tersebut disiasat mengikut Seksyen 4(1) Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954," katanya.

Sementara itu, beliau berkata sebanyak 26 permit ceramah dikeluarkan setakat ini.

"22 permit dikeluarkan untuk DAP manakala selebihnya kepada Parti Cinta Malaysia (PCM)," katanya.

Azmi berkata, polis sudah mempersiapkan jumlah anggota mencukupi untuk mengawal keadaan di kesemua 17 Pusat Daerah Mengundi (PDM) pada Ahad.

"Semua pengundi diminta supaya mematuhi segala peraturan dan arahan yang ditetapkan.

"Kenderaan-kenderaan berat juga dinasihatkan untuk tidak menggunakan beberapa laluan utama menuju ke PDM bagi melancarkan proses pengundian," katanya.

Bukit Gelugor

Artikel Sebelum

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain