SPRM Antara 10 Badan Pencegahan Rasuah Terbaik Dunia

Alan Doig
PETALING JAYA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) disenaraikan antara 10 badan pencegahan rasuah terbaik di dunia oleh Penyelaras Program dan Aktiviti Akademi Pencegahan Rasuah Antarabangsa (IACA), Profesor Alan Doig.

Doig yang juga Profesor Pelawat Newcastle Business School, Northumbria University berkata, pengiktirfan itu diberikan berdasarkan usaha pencegahan rasuah secara efektif yang dijalankan oleh SPRM.

Menurutnya, SPRM bukan sahaja berupaya melaksanakan pembaharuan yang diharapkan dengan berkesan, malah berupaya memahami dan mendengar kehendak rakyat.

"Saya boleh katakan Malaysia berada dalam 10 negara (mempunyai agensi pencegahan) terbaik... atau dalam lingkungan lima peratus negara (agensi) terbaik," katanya kepada pemberita selepas majlis pengenalan Modul Penguatkuasaan program Sarjana Pengajian Pencegahan Rasuah (MACS) di sini, Isnin.

Doig yang berpengalaman lebih tiga dekad memantau usaha pencegahan rasuah memberitahu, sejak dibentuk sebagai suruhanjaya, SPRM berjaya menjalankan program transformasi meliputi operasi, modal insan dan pencegahan.

"Banyak negara tidak dapat melaksanakan transformasi dan pembaharuan sepanjang masa. Saya dapat melihat SPRM berjaya dalam aspek ini... ada program yang berkesan, ada kepimpinan yang baik, boleh memahami keperluan masyarakat dan tenaga kerja," ujarnya.

Pada masa sama Doig menyifatkan Akademi Pencegahan Rasuah Malaysia sebagai sebuah akademi yang komprehensif dan menyeluruh yang menyentuh pelbagai bidang seperti bidang operasi, siasatan, pencegahan, modal insan dan banyak lagi yang tidak ditawarkan oleh badan pencegah rasuah di negara lain.

Menurut Doig lagi, program sarjana yang ditawarkan oleh IACA adalah berbeza daripada beberapa program sarjana yang ditawarkan pihak lain kerana pendekatan yang digunakan adalah lebih holistik.

"Latihan yang diberikan ini akan menyediakan penuntut dengan set kemahiran yang lengkap dalam memahami dan menyumbang ke arah pembasmian rasuah, di samping langkah-langkah pencegahan yang efektif, yang boleh diaplikasi di negara pelajar," katanya.

SPRM

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain