Pembenihan Awan Bermula Hari Ini - Semasa | mStar

Pembenihan Awan Bermula Hari Ini

Jurutera Empangan Syarikat Air Negeri Sembilan (SAINS) Mohd Noor Hairi Ab. Razak (kiri) dan Jurutera Loji Gemencheh Mohamad Amin Abu Zaka berbincang mengenai paras air di Empangan Gemencheh yang berkurangan berikutan cuaca panas dan ketiadaan hujan di Gemencheh. Empangan Gemencheh cuma mampu bertahan dalam masa 25 hari lagi, sekiranya tiada hujan dalam masa terdekat. -fotoBERNAMA

PETALING JAYA: Operasi pembenihan awan dijangka akan dilakukan hari ini (Rabu) di kawasan tadahan air yang untuk disalurkan ke loji rawatan air di empat negeri yang tidak pernah dituruni hujan sejak sebulan lalu.

Pegawai Kanan Jabatan Meteorologi Malaysia (JMM), Azhar Ishak mengesahkan pada Selasa bahawa pembenihan awan berkemungkinan dijalankan di kawasan tadahan empangan di Selangor, Johor, Melaka dan Negeri Sembilan pada Rabu dan Khamis.

"Kami boleh mengesahkan bahawa operasi akan bermula ekoran ramalan menunjukkan kemunculan awan kumulus yang sesuai untuk operasi pembenihan," katanya pada Selasa.

Di kawasan tropika, pembenihan awan adalah cubaan untuk mendorong berlakunya hujan.

Apabila ditanya mengenai peluang kejayaan operasi itu, Azhar berkata ia bergantung kepada keadaan cuaca semasa pembenihan.

"Faktor angin dan ditambah pula dengan keadaan atmosfera merupakan aspek penting pembenihan awan," kata beliau sambil menambah bahawa jika berjaya, hujan akan turun dalam masa 10 hingga 15 minit dari masa pembenihan.

Azhar berkata sehingga kini, tiada hujan berlaku di kawasan tadahan empangan walaupun ada hujan terpencil di kawasan-kawasan lain.

"Kejayaan juga bergantung kepada sama ada hujan akan turun di dalam kawasan tadahan yang disasarkan selepas pembenihan dilakukan," kata Azhar.

Dedah beliau, Tentera Udara Diraja Malaysia akan mengendalikan operasi pembenihan di Lembah Klang dengan menggunakan bahan yang terbukti selamat.

Dalam kes ini, garam biasa akan digunakan untuk pembenihan awan.

Operasi pembenihan awan di Malaysia mencatatkan kadar kejayaan antara 57 peratus dan 65 peratus sejak 1974.

Johor juga merancang untuk memperkenalkan pembenihan awan dalam tempoh dua minggu akan datang untuk meningkatkan paras air di Empangan Sembrong Timur yang berfungsi untuk kegunaan penduduk di daerah Kluang.

Krisis Air , Empangan , Pembenihan Awan

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Dua Kanak-Kanak Lelaki Disembelih Amah

Artikel Berkaitan

Kerajaan Sedia Lakukan Pembenihan Awan - PM

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain