40 Pusat Kominiti Rela Diwujudkan

KOTA BAHARU: Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) telah menubuhkan 40 Pusat Khidmat Komuniti Rela (PKKR) dalam tempoh enam bulan lalu di Semenanjung.

Ketua Pengarahnya Datuk Mustafa Ibrahim berkata penubuhan 40 PKKR fasa pertama itu melibatkan kos RM2 juta dan ia akan diperluaskan ke seluruh negara.

"Penubuhan PKKR itu sebagaimana yang dihasratkan oleh Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang mahukan PKKR ini diwujudkan di setiap kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) di seluruh negara," katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian PKKR Daerah Kota Baharu, yang ketujuh di negeri ini, di sini, Jumaat.

Katanya pusat itu bukan hanya disediakan untuk anggota Rela menjalankan program malah turut digunakan jabatan lain seperti Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dan pasukan Skim Rondaan Sukarela (SRS).

Katanya sehingga kini, Rela mempunyai 2.9 juta anggota di seluruh negara.

"Kita akan tingkatkan lagi bilangan anggota melalui program seperti Rela Siswa dan Skuad Muda Rela bagi melahirkan lebih ramai anggota yang boleh berkhidmat secara sukarela kepada masyarakat," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain