Akta Perlindungan Data Peribadi Berkuatkuasa 15 November - Ahmad Shabery - Semasa | mStar

Akta Perlindungan Data Peribadi Berkuatkuasa 15 November - Ahmad Shabery

PUTRAJAYA: Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) pada Selasa mengumumkan 15 November lalu sebagai tarikh penguatkuasaan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (Akta 709), diperkenalkan khusus bagi mencegah penyalahgunaan data peribadi orang awam untuk tujuan komersial.

Selaras dengan penguatkuasaan akta itu, semua pihak yang dikategorikan sebagai pengguna data di bawah Perintah Golongan Pengguna Data kini diberi tempoh sehingga 15 Februari tahun depan untuk mendaftar dengan Jabatan Perlindungan Data Peribadi Malaysia (JPDPM), dan menjadi kesalahan bagi mereka mendedahkan data peribadi kepada pihak ketiga tanpa persetujuan pemilik.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek yang membuat pengumuman itu berkata akta diluluskan pada April 2010 itu merupakan sebahagian matlamat dasar ke-10 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, iaitu bagi menjamin keselamatan maklumat serta kebolehpercayaan dan keutuhan rangkaian dalam perlindungan data di Malaysia.

Beliau berkata Malaysia merupakan negara pertama di kalangan negara anggota Asean yang menguatkuasakan akta seumpama itu, sekali gus menjadikan objektif transformasi Malaysia ke arah menjadi sebuah negara maju dalam dunia Hab Dunia ICT, bakal menjadi kenyataan.

"Melindungi maklumat data peribadi adalah suatu tanggungjawab sosial yang besar kerana Industri Besar Data (Big Data) di Malaysia sedang berkembang pesat, dan ia turut merangkumi soal data-data peribadi serta maklumat penting sesebuah organisasi," katanya dalam sidang media di KKMM di sini.

Ahmad Shabery menganggarkan ketika ini terdapat kira-kira 25,000 institusi dalam negara yang dikategorikan sebagai pengguna data yang perlu mendaftar dengan JPDPM dan mematuhi akta itu.

Menjawab satu soalan mengenai keseriusan masalah berkaitan pembocoran maklumat data peribadi, katanya beliau difahamkan setiap bulan pihak 'Cyber Security' menerima antara 800 hingga 1,000 aduan berhubung maklumat peribadi individu yang disalurkan kepada pihak tidak sepatutnya.

Ahmad Shabery seterusnya mengumumkan pelantikan Ketua Pengarah JPDPM, Abu Hassan Ismail sebagai Pesuruhjaya Perlindungan Data Peribadi yang pertama, yang akan bertindak memastikan kelancaran pelaksanaan akta itu.

Sementara itu, JPDPM dalam siaran medianya mentakrifkan pengguna data sebagai pihak yang memproses apa-apa data peribadi atau mempunyai kawalan terhadap data berkenaan, atau membenarkan pemprosesan apa-apa data peribadi.

Ia turut menyenaraikan 11 sektor sebagai klasifikasi Golongan Pengguna Data, yang merangkumi sektor komunikasi, perbankan serta institusi kewangan, insurans, kesihatan, pelancongan serta hospitaliti, pengangkutan, pendidikan, jualan langsung, perkhidmatan, hartanah dan utiliti.

Ia turut menyenaraikan pelbagai kesalahan serta penalti di bawah akta berkenaan, termasuk hukuman denda tidak melebihi RM500,000 atau penjara tidak lebih tiga tahun bagi kesalahan memproses data peribadi tanpa perakuan pendaftaran atau selepas pendaftaran dibatalkan, serta denda tidak lebih RM200,000 atau penjara tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya bagi kesalahan tidak mematuhi notis penguatkuasaan atau kehendak Pesuruhjaya.

Sementara itu, Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail berkata Akta Perlindungan Peribadi 2010 mengawal pengumpulan, pemilikan, pemprosesan dan penggunaan data peribadi dalam aktiviti komersial untuk menjamin data peribadi dilindungi.

Beliau berkata kebebasan bertukar-tukar data dan kemudahan akses kepada maklumat dalam Dunia IT telah mendedahkan orang awam dan menjadikan mereka mudah menjadi mangsa dari segi data mereka mudah diperoleh dan kemungkinan disalah guna untuk melakukan jenayah.

"Pengguna atau pemproses data boleh disabitkan kesalahan jenayah sekiranya data peribadi tidak dikendalikan dengan cara yang ditetapkan oleh undang-undang," katanya semasa semasa menyampaikan ucaptama bertajuk 'Transformasi Landskap Undang-undang: Inisiatif Keselamatan Awam" pada Persidangan Undang-undang Kebangsaan 2013 di Institut Latihan Kehakiman dan Perundangan (Ilkap) di sini.

Katanya Jabatan Perlindungan Data Peribadi ditubuhkan dengan tanggungjawab utama ialah mengawal pemprosesan data peribadi individu yang terlibat dalam transaksi oleh pengguna data supaya data tidak disalah guna oleh pihak berkepentingan.

"Keselamatan data peribadi individu akan dilindungi untuk mencegah sebarang bentuk salah guna data peribadi di Malaysia dalam transaksi komersial mengikut akta itu," katanya.- BERNAMA

Artikel Berkaitan

default image

Rusuhan: PM Singapura Arah Penubuhan COI

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain