Kerja-Kerja Merobohkan Stuktur Di Kawasan Rizab Sungai Bertam Dimulakan - Semasa | mStar

Kerja-Kerja Merobohkan Stuktur Di Kawasan Rizab Sungai Bertam Dimulakan

Kerja-kerja perobohan dimulakan pada Rabu.
Kerja-kerja perobohan dimulakan pada Rabu.

PETALING JAYA: Pihak berkuasa telah mula merobohkan struktur haram di kawasan sungai rizab Sungai Bertam, yang mengalir ke Empangan Hidroelektrik Sultan Abu Bakar di Cameron Highlands.

Pegawai Daerah Datuk Ahmad Daud berkata pegawai-pegawainya telah bekerjasama dengan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) untuk merobohkan bangunan dalam operasi selama tujuh jam bermula sekitar pukul 10 pagi itu.

"Kerja-kerja perobohan akan berterusan sehingga kita selesai membersihkan segala-galanya. Ini supaya JPS boleh memulakan projek RM40 juta untuk mendalam dan meluaskan Sungai Bertam," katanya kepada The Star, di sini, Rabu.

Pada 23 Oktober lalu, bangunan-bangunan di kawasan rizab sungai telah rosak teruk dan tiga nyawa telah hilang dalam banjir lumpur akibat pelepasan air oleh Tenaga Nasional Berhad selepas paras air di dalam takungan meningkat 13 kali ganda lebih cepat daripada biasa.

'The Star', pada Isnin mendedahkan bahawa takungan empangan, Tasik Ringlet, hanya mampu menampung sehingga satu pertiga daripada kapasiti sekarang kerana tanah tidak mapan dan aktiviti penerokaan tanah berleluasa selama ini.

Ahmad berkata, pegawai-pegawainya telah mengenal pasti satu kawasan di Ringlet di mana mereka berharap dapat memindahkan penduduk.

Beliau berkata cadangan kawasan itu, yang tidak boleh didedahkan lagi, akan dibentangkan kepada kerajaan negeri Pahang, sambil menambah beliau percaya ia akan dipertimbangkan kepada penduduk.

Jurutera JPS daerah Cameron Highlands G. Yogendran berkata pegawai-pegawainya akan mewujudkan sebuah sungai rizab dengan ukuran 40m (20m pada setiap sisi ) sehingga 7km dari tembok penahan empangan.

"Kami telah menggunakan jentera untuk keseluruhan bulan ini bagi membantu kerja-kerja perobohan serta pelebaran Sungai Bertam," katanya, sambil menambah setakat ini, mereka telah menandakan sempadan rizab sungai sehingga 3km.

Yogendran berkata kira-kira 120 pegawai terlibat dalam perobohan itu, termasuk dari pejabat daerah, Rela, JPS dan Jabatan Pertahanan Awam.

Sungai Bertam , katanya, akan diperluaskan sementara sehingga 10m, sambil menambah pejabat daerah telah mengukur status undang-undang sama ada sah atau tidak sah daripada ladang-ladang di dalam kawasan rizab sungai.

"Kami mengharapkan mereka membatalkan Lesen Pendudukan Sementara (TOL) di ladang pada akhir tahun ini.

"Ini supaya kita boleh meluaskan sungai kepada 20m sebaik sahaja kami menerima dana RM40 juta tahun depan," katanya.

Presiden Kesedaran Alam Sekitar Cameron Highlands R.Ramakrishnan berkata perobohan itu telah berjalan dengan lancar tanpa sebarang bantahan daripada penduduk tempatan.

Sambil memuji kerja-kerja perobohan sebagai permulaan positif untuk memenuhi janji pihak berkuasa untuk mengambil kembali rizab sungai, beliau berkata mungkin terdapat beberapa rintangan apabila ia sampai ke tahap melibatkan beberapa bangunan yang lebih besar lagi dan ke bawah.

Artikel Berikut

Kes Dera: KPWKM Tutup Taska Permata Harapan

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain