suria

AES: Mahkamah Benarkan Jabatan Peguam Negara Jadi Pencelah Dalam Saman Terhadap MPS

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini pada Rabu membenarkan permohonan Jabatan Peguam Negara untuk menjadi pencelah dalam saman perundangan mencabar keputusan Majlis Perbandaran Sepang (MPS) meruntuhkan tiang kamera Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) di kawasan perbandaran itu.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Zaleha Yusuf berkata Jabatan Peguam Negara mempunyai hak untuk mengikuti kes itu kerana ia melibatkan kepentingan awam.

Beliau berkata pemohon (Jabatan Peguam Negara) juga mempunyai hak untuk mencelah dalam perkara itu berikutan kerajaan Persekutuan mempunyai hak dan bidang kuasa. Zaleha menetapkan esok untuk perbicaraan.

Pada 12 Disember tahun lepas, syarikat pengendali AES, Beta Tegap Sdn Bhd, memfailkan permohonan kebenaran semakan kehakiman terhadap keputusan MPS dan susulan itu mendapat kebenaran di Mahkamah Tinggi pada 19 Disember.

Dalam permohonan semakan kehakiman itu, Beta Tegap menyatakan menerusi sepucuk surat bertarikh 19 November lalu, MPS memutuskan syarikat perlu memohon kebenaran untuk pemasangan tiang dan kamera AES di KM301.7, Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) arah ke Kuala Lumpur berhampiran ibu pejabat Lembaga Lebuhraya Malaysia dan di KM6.6, lebuhraya Lembah Klang Selatan (SKVE) arah ke Kajang, berhampiran stesen Minyak Shell Taman Suria Tropika. Kedua-duanya di Dengkil, Sepang.

MPS menerusi surat bertarikh 6 Disember lalu mengarahkan syarikat itu meruntuhkan tiang AES dan menutup kamera AES serta merta dalam tempoh 14 hari dari notis tersebut.

Beta Tegap, diwakili peguam Kevin Jeyakumar, menamakan MPS sebagai satu-satunya responden.

Syarikat itu memohon perintah certiorari untuk membatalkan keputusan MPS dan pengisytiharan bahawa MPS tidak mempunyai bidang kuasa di dua lebuh raya itu. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Warga Asing Bersenjata Dikepung - KPN

Artikel Berikut

Artikel Lain