15 Ogos Sebutan Semula Kes Saman Ketua Wanita MCA Melaka

MELAKA: Mahkamah Sesyen di sini, Rabu menetapkan 15 Ogos depan bagi sebutan semula kes saman Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) terhadap Ketua Wanita MCA Melaka Datuk Kian Sit Har.

Kian didakwa terlibat dalam perhimpunan Bersih 3.0 di Dataran Pahlawan Megamall di sini pada 28 April lepas sehingga menyebabkan pihak berkuasa tempatan itu mengalami kerugian.

Hakim Abu Bakar Katar menetapkan tarikh itu selepas Kian yang hadir di mahkamah memohon untuk melantik peguam dan mengemukakan pernyataan pembelaan.

Mahkamah juga diberitahu oleh MBMB yang diwakili Tetuan Muhammad Jailani & Partners bahawa mereka masih gagal menyerahkan saman terhadap lima lagi individu iaitu Khoo Poay Tiong; Philip Chua; Yuhaizad Abdullah; Halim Bachik dan Abd Ghani Abd Rahman yang turut dinamakan sebagai defendan.

Pada 4 Mei lepas, MBMB yang memfailkan saman dengan menamakan Kian sebagai defendan keenam mendakwa kesemua mereka adalah penganjur atau peserta atau penyokong atau pemberi arahan atau pencetus rasa marah serta orang yang bertanggungjawab dalam penganjuran perhimpunan tidak sah itu sehingga menyebabkan plaintif mengalami kerugian apabila harta benda awam dirosakkan.

Dalam pernyataan tuntutan itu juga, MBMB mendakwa para peserta dan penyokong perhimpunan itu telah memasuki dan berkumpul di hadapan pintu masuk dataran berkenaan dengan niat mencetuskan kekacauan serta mengganggu ketenteraman awam.

MBMB turut mendakwa larangan dan arahan yang dikeluarkan penguatkuasanya bagi menyuraikan para penyokong atau peserta perhimpunan di dalam kawalan defendan-defendan tidak diendah sehingga menyebabkan lapan anggota penguatkuasa cedera apabila besi penghadang yang disusun, diasak dan ditolak penyokong perhimpunan itu.

Justeru, MBMB memohon ganti rugi teladan, am dan khas, kos dan lain-lain relif yang dianggap adil dan berpatutan oleh mahkamah. -BERNAMA

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain