Universiti Terbuka Wawasan Mahu Tempoh Pengajian Program Ijazah Dipendekkan

KUALA LUMPUR: Universiti Terbuka Wawasan (WOU) telah membuat rayuan kepada Kementerian Pengajian Tinggi supaya tempoh pengajian program ijazah yang ditawarkan oleh universiti itu dipendekkan setahun kepada empat tahun.

Canselornya Tun Dr Lim Keng Yaik berkata syarat tempoh pengajian lima tahun itu yang dikenakan oleh kementerian itu adalah terlalu lama dan akan mematahkan semangat pelajar yang berhasrat melanjutkan pengajian mereka.

"Perkara itu sering dibangkitkan apabila kami mengadakan mesyuarat dengan kementerian namum tiada jawapan diberikan," katanya kepada pemberita selepas menganugerahkan ijazah kehormat kepada tiga individu pada majlis konvokesyen khas WOU di sini, Sabtu.

Dr Lim juga turut berkata golongan dewasa yang berkerja tidak boleh terlalu leka tetapi perlu berusaha dan terus memperbaiki diri mereka untuk mencapai sebuah negara berpendapatan tinggi menjelang 2020. Katanya budaya di kalangan orang dewasa yang bekerja mahupun graduan untuk melanjutkan pengajian adalah pada tahap sangat rendah berbanding di negara maju. "Mereka yang tidak mempunyai ijazah perlu mendapatkannya...mereka yang mempunyai ijazah perlu mendapatkan ijazah lanjutan untuk memperbaiki diri mereka.

Ini adalah satu-satunya cara untuk menjadi negara berpendapatan tinggi. Anda tidak boleh mengharapkan pendapatan tinggi apabila anda tidak berkelayakan," katanya.

Dr Lim berkata terdapat lebih 10 juta pekerja di negara ini tetapi kurang daripada 20 peratus daripada mereka mempunyai ijazah manakala peratusan besar adalah lulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

"Kini mereka mempunyai peluang untuk mendapatkan ijazah menerusi pengajian di universiti terbuka," katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Artikel Lain