47,769 Lepaskan Status Warganegara Sejak 2002 - Hishammuddin

KUALA LUMPUR: Seramai 47,769 rakyat negara ini melepaskan taraf kewarganegaraan mereka sejak 2002 hingga Mei lepas, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Beliau berkata daripada jumlah itu, 40,624 melepaskan status kerakyatan Malaysia untuk menjadi warga Singapura, Australia (1,906), Brunei (1,350), Amerika Syarikat (724) dan Taiwan (711).

Sebab utama mereka berbuat demikian adalah kerana telah memperoleh kewarganegaraan negara lain melalui perkahwinan dan usaha mengurangkannya adalah di luar bidang kuasa kementerian, katanya dalam jawapan bertulis kepada Er Teck Hwa (DAP-Bakri) pada sidang Dewan Rakyat, Khamis.

Teck Hwa ingin tahu jumlah rakyat Malaysia yang telah melepaskan kewarganegaraan sejak 2002 hingga 2012 serta tindakan kementerian untuk mengurangkannya.

Hishammuddin berkata kementerian juga menerima 74,092 permohonan taraf kewarganegaraan Malaysia antara 2008 dan Mei 2012.

Beliau berkata penganugerahan status kerakyatan kepada penduduk yang bertaraf Pemastautin Tetap, Bukan Warganegara atau warga asing dipertimbang berdasarkan syarat dan kelayakan yang termaktub dalam Bahagian III Perlembagaan Persekutuan.

"Setiap permohonan yang diterima akan diteliti dan diberi pertimbangan sewajarnya dengan mengambil kira faktor-faktor lain berkaitan pembangunan, kesejahteraan dan keselamatan negara," katanya. - BERNAMA

Klik

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain