suria

26 Pelancong Asing Terselamat Selepas Bot Tenggelam Di Luar Sabah

KUALA LUMPUR: Tentera Laut Malaysia telah menyelamatkan 26 orang, termasuk pelancong dari Britain, Jepun dan Amerika Syarikat, selepas kapal layar mereka tenggelam dalam cuaca ribut kencang di luar pulau Borneo, kata seorang pegawai Jumaat.

Bot dengan 12 anak kapal dan 14 penumpang di atas kapal - tenggelam pada awal Khamis di luar Sabah di kepulauan Borneo, kata pegawai di Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia, Mohamad Izuar Zainuddin.

Sebuah kapal tentera laut Malaysia, yang bertindak balas terhadap panggilan kecemasan, berjaya menyelamatkan mereka kerana mereka terapung di atas rakit keselamatan, kata Mohamad Izuar.

Tujuh daripada penumpang terdiri daripada warga Britain, empat Amerika, dua Jepun dan seorang Belanda, manakala anak-anak kapal terdiri daripada warga Jerman, Ireland dan 10 dari Thailand, katanya.

Tiada seorang pun daripada mereka mengalami kecederaan.

Bot itu dalam perjalanan ke sebuah pulau di luar Sabah, tetapi Mohamad Izuar tidak dapat mengatakan berapa lama ia berada di laut atau apa yang menyebabkan ia terbalik.

Tahun lepas, dua pelancong Singapura hilang selepas bot nelayan yang dinaiki tenggelam di selatan Malaysia berikutan perlanggaran yang disyaki dengan lori tangki. -AFP

Artikel Sebelum

Artikel Lain