10 Lagi Tren Komuter Ditambah Menjelang Mac Depan - Kong - Semasa | mStar

10 Lagi Tren Komuter Ditambah Menjelang Mac Depan - Kong

PUTRAJAYA: Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) akan menambah 10 lagi tren komuter baru menjelang akhir Mac ini untuk keselesaan pengguna, kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha.

Beliau berkata penambahan tren dengan enam gerabak setiap satu itu diharap dapat mengurangkan kesesakan tren yang ketika ini terpaksa membawa penumpang berlebihan pada satu-satu masa terutamanya pada waktu puncak.

"Untuk menggalakkan orang ramai menggunakan pengangkutan awam, kita juga bercadang memberi insentif kepada pengguna komuter terutamanya orang kelainan upaya, warga emas serta pelajar," katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan cek bernilai RM3 juta kepada Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) untuk pembangunan Park n Ride Stesen Komuter Shah Alam di sini, Khamis.

Beliau berkata pelbagai inisiatif sedang dilaksanakan di bawah Makmal Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) Pengangkutan Awam Bandar (UPT) untuk meningkatkan penggunaan pengangkutan awam di Lembah Klang sebanyak 25 peratus pada waktu puncak tahun ini, antaranya pembinaan kemudahan tempat letak kereta Park n Ride.

Sehubungan itu, beliau berkata sebanyak 6,023 petak tempat letak kereta untuk Park n Ride sedang dibina ketika ini di 18 stesen komuter dan stesen Transit Aliran Ringan (LRT) yang dijangka siap sepenuhnya tahun ini.

Kong berkata antara stesen LRT dan Stesen Komuter yang mendapat penambahan petak letak kereta ialah Stesen LRT Gombak dengan 1,060 petak, Stesen LRT Bandar Tasik Selatan 1,024 petak, Stesen LRT Ampang 990 petak dan Stesen LRT Pudu 500 petak.

"Stesen Komuter Shah Alam mendapat tambahan 532 petak, Stesen Komuter Seremban 420 petak, Stesen Komuter Serdang 300 petak dan Stesen Komuter Bangi 200 petak," katanya.

Beliau berkata selain kemudahan Park n Ride, pihak berkuasa tempatan juga digalakkan mengadakan perkhidmatan bas perantara untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas seperti sedang dilakukan Syarikat Prasarana Negara Berhad. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Wawancara Bersama KP DBP Baru, Dr Awang Sariyan

Artikel Berikut

26 Keluarga Tinggal Sehelai Sepinggang

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain