Akhbar Papar Berita Perkahwinan Sejenis, Ali Rustam Kesal

KULIM: Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam, kesal dengan sikap sebuah akhbar yang menonjolkan berita berhubung perkahwinan lelaki sejenis yang akan berlangsung di negara ini tidak lama lagi.

Beliau berkata, paderi warganegara Malaysia yang membuat pengakuan orientasi seks songsangnya dilapor akan berkahwin dengan pasangan kekasihnya seorang warga Afrika-Amerika tidak lama lagi.

"Dengan memperbesarkan kisah songsang paderi di akhbar berkenaan seolah-olah mengajak dan menggalakkan masyarakat di negara yang terdiri daripada golongan masyarakat majmuk dan anutan pelbagai agama menerima situasi tersebut," katanya ketika berucap pada Majlis Kasih Ramadan anjuran Pergerakan Puteri Umno Kedah di Kampung Air Putih, Junjong di sini.

Katanya, tindakan akhbar itu juga membelakangkan keprihatinan masyarakat di negara ini yang menganggap perkahwinan songsang adalah sesuatu yang luar biasa dan dilarang agama.

Beliau berkata, orang ramai perlu berwaspa dengan keadaan perkembangan cara hidup masa kini dan jangan mudah terpengaruh dengan budaya songsang itu.

Akhbar itu Khamis lalu melaporkan paderi berusia 41 tahun yang mengaku gay akan berkahwin hujung bulan ini atau awal bulan depan dengan majlis perkahwinan bakal diadakan di New York, Amerika Syarikat dan Malaysia.

Dalam perkembangan lain, Mohd Ali yang juga Ahli Majlis Tertinggi UMNO, menyokong penuh usaha Biro Antarabangsa Puteri UMNO yang mengambil inisiatif menubuhkan tabung kecemasan mengumpul dana membantu masalah kebuluran yang dihadapi rakyat Somalia.

"Umno tidak perlu menubuhkan sebuah tabung berasingan tetapi semua ahli dan pemimpin sewajarnya menyokong penuh aktiviti murni dan penuh kemanusiaan tersebut," katanya.

Terdahulu, kira-kira 200 orang fakir miskin, ibu tunggal dan anak yatim daripada 17 bahagian Umno di Kedah menerima bantuan barangan keperluan dapur serta duit raya yang disampaikan Mohd Ali pada majlis itu. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain

Ibu Chef Zam meninggal dunia akibat pneumonia