Kerajaan Sedia Hantar Dan Latih Guru Mengajar B. Melayu Di Luar Negara

COPENHAGEN: Kerajaan bersedia menimbangkan untuk menghantar dan melatih guru untuk mengajar Bahasa Melayu khusus untuk kanak-kanak warganegara Malaysia di luar negara, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Menjawab soalan pada majlis makan malam dengan warga Malaysia di sini pada Ahad iaitu sama ada kerajaan akan membantu menganjurkan kelas Bahasa Melayu bagi kanak-kanak Malaysia di luar negara, Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran berkata perkara itu boleh diaturkan berikutan terdapat permintaan baginya.

"Sama ada kami boleh hantar guru ke sini atau anda hantar seseorang dari sini (ke Malaysia) supaya kami boleh latih untuk ajar (Bahasa Melayu), ini boleh diaturkan," katanya.

Muhyiddin berkata oleh kerana bahasa Melayu bukan bahasa yang sukar untuk dipelajari, mungkin rakyat Malaysia sendiri yang berada di luar negara boleh mengadakan kelas atau tuisyen untuk mengajar bahasa itu.

Buku dan sukatan pelajaran Bahasa Melayu boleh dihantar untuk membantu pengajaran, katanya.

Beliau berkata kajian akan dijalankan untuk mengenal pasti jumlah kanak-kanak rakyat Malaysia yang perlu belajar Bahasa Melayu dan kos terlibat.

Terdahulu ketika berucap pada majlis yang dihadiri kira-kira 100 rakyat Malaysia di Denmark, Muhyiddin meminta rakyat Malaysia memperkukuhkan penguasaan Bahasa Melayu yang merupakan bahasa kebangsaan walau di mana juga mereka berada.

Beliau memberikan contoh rakyat Denmark yang walaupun kebanyakan mereka boleh bertutur dalam Bahasa Inggeris tetapi begitu mengutamakan bahasa Denmark.

Muhyiddin turut menyampaikan perkembangan pelaksanaan dasar-dasar kerajaan di Malaysia seperti pelan tranformasi kerajaan, pelan tranformasi ekonomi dan inisiatif menarik rakyat Malaysia kembali berkhidmat di tanah air.

Timbalan Perdana Menteri juga memaklumkan kepada warga Malaysia di sini bahawa prestasi para menteri Kabinet adalah amat baik berdasarkan Petunjuk Prestasi Utama (KPI) mereka.

Beliau berkata KPI para menteri dinilai dan disahkan oleh pakar antarabangsa.

"Ia bukannya "laporan politik" oleh kerajaan; ia diperakui dan disahkan oleh pakar antarabangsa. Setakat ini kami (menteri Kabinet) telah menjalankan tugas kami dengan amat baik (berdasarkan KPI)," katanya.

Kepada soalan lain, Muhyiddin berkata garis panduan baru mengenai penjualan makanan sihat di sekolah sedang dimuktamadkan.

Namun beliau menegaskan bahawa masalah kegemukan di kalangan murid tidak terbatas di kantin sekolah sahaja kerana ia juga melibatkan pemakanan di luar masa sekolah. -BERNAMA

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain