suria

Ganjaran Untuk Pemberi Maklumat Cukai

PETALING JAYA: Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) akan memberi ganjaran dan melindungi identiti mereka yang menyediakan maklumat dan dokumen-dokumen pada mereka yang mengelak membayar cukai.

“Mereka yang mampu menyediakan bukti konkrit, boleh dipercayai dan tepat yang orang komited satu jenayah oleh bukan membayar atau di bawah mengisytiharkan cukai mereka akan menerima ganjaran,” kata Pengarah Komunikasi Korporat LHDN, Mazlan Wan Chik.

Dalam satu temubual, Mazlan berkata LHDN akan menjaga identiti pemberi maklumat sebagai yang telah ditetapkan di bawah Akta Perlindungan Pemberi Maklumat dan makluamt itu tidak akan dikongsi dengan pihak ketiga.

“Beberapa kes mungkin melibatkan tokoh terkemuka, oleh itu pengadu takut untuk membuat aduan. Kami akan mengawal untuk memastikan bahawa tindakan yang diambil tidak akan menjurus kepada identiti pemaklum,” katanya.

Tindakan itu yang telah diwartakan pada bulan Jun tahun lepas dan dikuatkuasakan pada 15 Disember, bertujuan untuk melindungi individu-individu yang mendedahkan maklumat pada amalan rasuah atau kelakuan tak senonoh dalam sektor swasta dan awam.

Mazlan berkata LHDN menerima lebih kurang 650 laporan tahun lalu mengenai kegagalan mereka yang tidak membayar cukai. Pada 2009, sejumlah 500 laporan telah diterima.

“Semua 650 laporan telah dijelaskan,” katanya yang menyeru lebih ramai akan tampil untuk mengadu kesalahan sedemikian.

Pengelak cukai biasanya akan memberi alasan bahawa mereka tahu bagaimana untuk lari daripada membayar cukai kepada LHDN.

Ditanya mengenai unit khas LHDN memantau mereka yang menjadi jutawan melalui skim jualan langsung atau MLM, beliau berkata, sebuah unit akan mengawasi pergerakan mereka dan pendapatan mereka.

Katanya pejabat-pejabat LHDN di Pulau Pinang, Johor dan Lembah Klang akan menumpukan lebih pada MLM sebagai perniagaan ini berleluasa di sana.

Mereka yang didapati bersalah mengelak membayar cukai boleh dikenakan di bawah Seksyen 114 Akta Cukai Pendapatan. Pesalah boleh didenda antara RM1,000 dan RM20,000 atau dipenjarakan sehingga tiga tahun atau kedua-duanya sekali.

Mereka juga perlu membayar tiga kali jumlah cukai yang dikenakan.

Untuk maklumat pada bagaimana untuk mengemukakan satu laporan mengenaipengelak cukai atau mereka yang gagal mengisytiharkan cukai mereka, layari ke www.hasil.org.my atau memanggil 03-62091000.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Duka dipecat Chelsea, Lampard luah rasa hati