Kajian Terperinci Sebelum Laksana Cukai Perkhidmatan Terhadap Stesen TV Berbayar

KUALA LUMPUR: Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan akan membuat kajian terperinci terutamanya dari segi beban yang ditanggung oleh pemilik televisyen dan masyarakat sebelum melaksanakan cukai perkhidmatan terhadap stesen televisyen berbayar.

Menterinya Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata sebuah Jawatankuasa Penilai diwujudkan untuk menilai impak dan kesannya kepada ekonomi rumah tangga serta perkhidmatan yang diberikan oleh Astro dan beberapa stesen televisyen yang lain.

"Kami akan buat kerja rumah ini secepat mungkin supaya penjelasan yang tepat sama ada terbukti jadi atau pun tidak dapat diberikan," katanya selepas merasmikan Malam Inspitari 2010 anjuran Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) di sini Rabu.

Katanya, isu ini perlu juga dilihat dari sudut bebanan yang ditanggung oleh stesen "percuma untuk siarkan" dan pengeluar program dari segi bayaran langganan stesen televisyen berbayar serta tentang cara mengimbangi nisbah ini dengan kenaikan yang difikirkan oleh pihak berkuasa.

"Ia mudah disebut begitu sahaja tetapi barang sesuatu yang hendak kita laksanakan dalam bentuk pencukaian perlu dihalusi terlebih dahulu," kata beliau.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan dalam pembentangan Bajet 2011, Jumaat lepas bahawa kerajaan mencadangkan supaya cukai perkhidmatan dikenakan ke atas perkhidmatan penyiaran televisyen berbayar.

Ditanya mengenai usaha memperkembangkan seni budaya tanahair, Rais menegaskan bahawa generasi muda dari pelbagai kaum perlu mengambil bahagian dalam bidang pementasan seni tempatan dan tarian terutamanya masyarakat minoriti supaya dapat mengambarkan kepentingan dan peranan mereka dalam mempersembahkan tradisi kebangsaan.

"Tradisi tersebut perlu dilengkapkan dan diterapkan secara keseluruhan supaya seni pementasan dan tarian dapat dihalusi," katanya.

Seramai 208 orang artis dari 13 buah Kumpulan Kesenian JKKN seluruh negara mempersembahkan tarian kreasi baru berasaskan imej dan identiti negeri dan masyarakat Malaysia. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain