BN Disaran Guna Sepenuhnya Media Baru Hadapi Pilihan Raya - Semasa | mStar

BN Disaran Guna Sepenuhnya Media Baru Hadapi Pilihan Raya

SHAH ALAM: Barisan Nasional (BN) disaran supaya memaksimumkan penggunaan media baru seperti laman blog dan laman sesawang bagi mendekati pengundi semasa pilihan raya termasuk pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Hulu Selangor pada 25 April nanti.

Dekan Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Datuk Prof Dr Ramlah Adam berkata, ini penting diberi perhatian kerana laman web dan blog merupakan sumber rujukan utama masa kini yang diguna pakai oleh semua pihak terutama golongan muda dalam mendapatkan pelbagai maklumat termasuk politik.

"Orang sekarang terutamanya orang muda memang hanya bergantung pada media baru, mereka hendak tahu apa-apapun pasti melalui blog, tidak ada lagi rujukan pada buku malah mereka juga kurang gemar dengan surat khabar.

"Oleh itu pemimpin BN perlu sedar senario ini dan mengambil pendekatan dengan menyalurkan maklumat menggunakan saluran seperti ini," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Selain penggunaan media baru, Dr Ramlah berkata, BN juga perlu mengutamakan latar pendidikan calon mereka sebelum dilantik untuk bertanding kerana pengundi muda yang kebanyakannya berpelajaran tinggi, lebih melihat calon mereka berdasarkan aspek tersebut.

Kepentingan media baru turut disuarakan oleh Pengarah Institut Penyelidikan Perakaunan UiTM, Dr Normah Omar dengan berkata banyak maklumat yang tersebar melalu laman pencarian yang disediakan oleh Google misalnya, yang boleh dimanfaat oleh BN.

"Tetapi apabila saya Google tentang perkataan ekonomi Selangor, kenapa maklumat dari Pakatan Rakyat yang keluar. Ini disebabkan hampir setiap ADUN Pakatan Rakyat mempunyai blog dan website mereka.

"Saya tengok dalam BN, hanya seorang atau dua orang sahaja yang mempunyainya. Kehadiran mereka tidak terasa, kalau perkara ini berterusan anda (BN) akan ketinggalan daripada sosial media," katanya.

Beliau berkata, oleh itu BN mesti menggunakan peluang dengan memasukkan seberapa banyak maklumat mereka dalam media baru.

Normah berkata, BN tidak boleh bergantung kepada media tradisonal semata-mata seperti akhbar untuk menyebarkan maklumat terutama kepada generasi muda.

"Anak perempuan saya misalnya tidak lagi menonton TV, dia lebih gemar menonton Youtube. Jadi BN juga kena pandai gunakannya media baru ini untuk tarik sokongan." katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain