23 Qari, Qariah Terima Insentif RM2 000 Sebulan - Semasa | mStar

23 Qari, Qariah Terima Insentif RM2 000 Sebulan

PUTRAJAYA: Sebanyak 23 qari dan qariah yang menjadi johan tilawah Al-Quran peringkat antarabangsa anjuran kerajaan Malaysia, hari ini menerima insentif berupa wang tunai RM2,000 secara tetap setiap bulan.

Bayaran imbuhan khas yang selaras dengan konsep Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan itu, diberikan kepada sembilan qari dan 14 qariah yang menjadi johan sejak tilawah itu bermula pada 1961.

Majlis penyampaian insentif itu yang diadakan di sini, disempurnakan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor.

Turut hadir, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Najib dalam ucapannya, berkata pemberian imbuhan itu, berkuatkuasa mulai Oktober tahun lepas serta sepanjang hayat, menunjukkan keprihatian dan komitmen tinggi kerajaan dalam mengiktiraf dan menghargai sumbangan penggiat serta pendidik Al-Quran.

Beliau berkata ia juga sekaligus menggalakkan masyarakat Islam membudayakan al-Quran dengan berusaha membaca, mempelajari dan seterusnya mengaplikasikan ajaran Al-Quran dalam kehidupan seharian.

"Bertepatan dengan itu, pelbagai program dianjurkan oleh kerajaan bagi memperkasakan Al-Quran di kalangan masyarakat Islam di negara ini sama ada peringkat nasional atau antarabangsa yang diadakan saban tahun.

"Realitinya, kejayaan kerajaan secara konsisten menganjur majlis tilawah ini memberi impak yang besar kepada para qari dan qariah yang berjaya mengharumkan nama negara sekaligus melonjakkan imej Malaysia sebagai sebuah negara Islam contoh yang dihormati dan disegani di seluruh dunia," katanya.

Perdana Menteri berharap dengan pengiktirafan berganda oleh kerajaan itu akan memberi dorongan kepada masyarakat Islam supaya berminat mempelajari, menghayati dan meminati seni membaca Al-Quran secara taranum.

Beliau juga berkata Al-Quran bukan sekadar untuk dibaca dan dihafaz tetapi lebih dari itu menjadikan kitab suci itu sebagai sumber ilmu dan intelektual dalam kehidupan.

Katanya tradisi membudayakan Al-Quran di kalangan masyarakat Islam akan menjadikan ilmu Islam berkembang serta bercambah menunjangi cabang ilmu serta kemajuan.

"Ianya akan membuahkan ilmu tentang akidah, syariah dan fiqah yang mampu memayungi peribadi manusia yang unggul seumpama pohon rendang tempat manusia menumpang berteduh," katanya.

Antara penerima insentif itu ialah Faridah Mat Saman, yang menjadi johan qariah sebanyak lapan kali pada tilawah Al-Quran peringkat antarabangsa. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain