400 Mualaf Raikan Sambutan Tahun Baru Cina Bersama Keluarga

KUALA LUMPUR: Walaupun sudah memeluk Islam, namun ia tidak menghalang sekumpulan mualaf untuk sama-sama meraikan sambutan Tahun Baru Cina bersama keluarga di sini hari ini.

Untuk memeriahkan lagi sambutan itu, Restoran Cina Muslim Mohd Chan Abdullah di Taman Melawati di sini menganjurkan majlis rumah terbuka Tahun Baru Cina bersama-sama 400 tetamu yang terdiri daripada mualaf dari kaum Tionghua.

Apa yang menarik ialah mualaf itu turut ditemani anggota keluarga bukan Islam untuk sama-sama meraikan sambutan.

Selain dimeriahkan dengan pertunjukan Tarian Naga, mereka juga menjamu selera dengan menikmati hidangan tradisi Cina seperti Sotong Kungpoh, Nasi Ayam Claypot dan Ayam Masak Masam Manis.

Menurut pemilik restoran Mohd Chan Abdullah, 60, sambutan rumah terbuka yang diadakannya pada setiap tahun itu mengubah persepsi keluarganya terhadap beliau selepas memeluk Islam kira-kira empat tahun lepas.

"Walaupun saya sudah memeluk agama Islam, itu bukan bermakna ikatan kekeluargaan antara kami terputus," katanya.

Selain Chan, isterinya Amina Lee, 56, dan seorang anaknya Md Nik Chan Mohd Chan, 27, turut memeluk Islam.

Sementara itu Pengerusi Persatuan Cina Muslim Malaysia (Macma) cawangan Selangor, Danial Hakim Boey, 47, berkata beliau bersyukur kerana memiliki sebuah keluarga yang memahami cara kehidupannya yang baru malah masih mengajaknya untuk meraikan sambutan Tahun Baru Cina bersama-sama setiap tahun.

"Setiap tahun, kami akan tetap berkumpul pada malam Tahun Baru Cina untuk makan besar bersama keluarga yang lain, tiada yang berubah. Alhamdulilah, mereka nampaknya faham dan menghormati agama baru saya dan mereka sensitif berkaitan makanan ataupun upacara sembahyang," katanya yang turut gembira dengan kehadiran ibunya Chung Chee Cheng, 72, yang beragama Buddha. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Zulkifli Noordin Kekal Dalam PKR

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Artikel Lain