Bagaimana corak PKR setelah pembaharuan dilakukan? - Semasa | mStar

Bagaimana corak PKR setelah pembaharuan dilakukan?

KUALA LUMPUR: Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan mengadakan kongres khas esok untuk meluluskan pembaharuan yang dicadangkan, yang antara lain mengesyorkan agar pemilihan terus presiden dan mengehadkan tempoh jawatan presiden parti.

Pembaharuan itu kemungkinan diluluskan oleh kirakira 2,000 perwakilan tanpa banyak masalah dan PKR akan mencerminkan dirinya sebagai lebih demokratik dan parti yang menarik kepada anggota akar umbi.

Persoalan kini ialah mengenai masa depan parti, yang ditubuhkan kirakira 10 tahun lepas ekoran Datuk Seri Anwar Ibrahim disingkirkan sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Penganalisis politik berkata untuk parti itu hidup secara bersendirian, PKR hendaklah mengadakan strategi jangka panjang dan bukan hanya meminda perlembagaan parti untuk menjadikan ia lebih demokratik.

"Bagi menjadikan parti itu hidup bersendirian, ia hendaklah memikirkan realiti parti tersebut dengan atau tanpa Anwar," kata Dr Oh Ei Sun.

Beliau berkata, PKR hendaklah menghadapi realiti parti itu tanpa penasihatnya, Anwar dan memastikan semua perubahan dilaksanakan berbanding dengan keadaan sekarang di mana kebanyakan kuasa nampaknya berpusat pada Anwar.

Ini memandangkan, walaupun perwakilan memilih Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai presiden pada pemilihan PKR lepas.

"Walaupun dengan peruntukan yang ada dalam parti, dengan presiden parti dipilih oleh perwakilan, Anwar masih lagi berkesan dalam menguruskan parti tersebut. Dengan itu satu pusingan pembaharuan baru hanya akan bermakna jika parti tersebut menunaikan katakatanya," kata beliau.

Selain meminda perlembagaan parti itu untuk membenarkan perubahan yang lebih demokratik, Oh berkata, PKR juga perlu memutuskan mengenai makna yang jelas terhadap peranaan Anwar dalam parti, sama ada mengehadkan pada peranan menasihat atau membenarkan beliau untuk mengurus parti tersebut dengan berkesan.

"Adakah mereka benarbenar mengamalkannya? Katalah, jika keputusan parti itu tidak disukai oleh pemimpin parti, Bagaimana keputusan itu diterima dan dilaksanakan?" kata beliau sambil memberikan contoh pada pemilihan PAS yang tamat hujung minggu lepas sebagai satu contoh yang jelas.

Bagi James Wong, penganalisis politik, apa yang penting bagi PKR ialah parti itu mengambil langkah yang lebih dalam mempertubuhkan parti berkenaan daripada terus dengan pendekatan yang kini berdasarkan individu.

"Anda hendaklah melakukannya, jika tidak anda tidak boleh hidup. Anda mesti ingat bahawa perbicaraan kes liwat Anwar bulan depan. Anda tidak boleh bergantung pada satu atau dua orang individu untuk hidup," kata beliau.

Wong berkata bahawa kini adalah masa yang baik untuk PKR mempertubuhkan agar parti tersebut bergerak dengan atau tanpa Anwar.

Seorang lagi penganalisis politik Khoo Kay Peng bagaimanapun melihat pengertian ini bahawa parti itu hanya berdasarkan kepada Anwar adalah tidak tepat.

Beliau berkata, pada pilihan raya umum tahun lepas, parti itu hampir menerima satu pendirian berdasarkan pada isu dan bukan isu individu yang membabitkan Anwar.

"Anda tidak lihat banyak kapasiti di sekeliling beliau lagi. Lebih pada isu asal dan malahan bangkit bercakap mengenai banyak perkara lain. Bagaimanapun, masih tidak dapat diragukan, parti itu belum lagi keluar daripada dibayangi oleh Anwar," kata beliau.

Apa yang parti itu perlukan pada masa akan datang ialah untuk mengasah bakat sekumpulan pemimpin kerana PKR kian berkembang dan tidak boleh didominasi oleh individu tertentu dan pada masa yang sama, lebih memilih mengenai calonnya untuk pilihan raya umum akan datang.

"Jika mereka tidak mengasah bakat satu pasukan, mereka akan menghadapi kesukaran mencari individu lain untuk menggantikan Anwar. Mereka perlu bekerja dan mengukuhkan siapa yang akan berkuasa, mempertubuh dan membina satu jawatankuasa yang lebih tetap," kata beliau.

Bagaimanapun, Pengarah Strategi PKR Tian Chua berkata, dengan meminda perlembagaan parti esok, menunjukkan bahawa PKR bergerak ke arah mewujudkan pergerakan yang berorientasikan parti yang moden dengan nilainilai progresif dan demokratik serta program pembaharuan.

"Inilah proses untuk membina institusi politik moden untuk tadbir urus yang baik," tambah beliau. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Dua beradik maut kereta bertembung bas

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain

Gadis nyaris dirogol lelaki bogel

Spurs pecat Pochettino!