Dapatkah Anggota PAS Terima Kenyataan PAS Tidak Lagi Ketengah Negara Islam? - Rencana | mStar

Dapatkah Anggota PAS Terima Kenyataan PAS Tidak Lagi Ketengah Negara Islam?

KUALA LUMPUR: PAS tidak lagi memainkan isu mengenai pembentukan negara Islam semasa ia sedang bersiap sedia menghadapi pilihan raya umum-13, dengan presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata masanya belum tiba untuk untuk melaksanakan sebuah negara Islam.

Beliau melangkah lebih jauh lagi dengan mengatakan bahawa dalam Al-Quran, tidak ada disebut mengenai Islam negara, tetapi apa yang disentuh ialah negara kebajikan, dan ramai penganalisis politik kini percaya parti itu nampak bimbang dengan strateginya dalam menghadapi pilihan raya umum akan datang.

"Apa yang dilakukan Hadi pada dasarnya adalah meneruskan dengan apa yang dilakukan parti itu pada pilihan raya umum 2008 iaitu kurang memberi fokus kepada negara Islam. Jika mereka memberi tumpuan kepada negara Islam, pasti ia akan membuat lain-lain anggota Pakatan (pakatan pembangkang PKR-DAP PAS) tidak akan senang dengannya," kata penganalisis politik yang juga pensyarah dengan Universiti Sains Malaysia Dr Sivamurugan Pandian.

"Ini lebih kepada usaha menyediakan parti untuk pilihan raya umum daripada usaha mengukuhkan parti. Ini memberikan isyarat yang berbeza penyokong mereka yang konservatif. Perkara ini boleh membawa lebih banyak pergeseran dalam PAS ketika parti berusaha ke arah pendekatan lebih sederhana," katanya.

Retorik politik sedemikian pasti akan menjadikan penyokong PAS tradisional gelisah sebagai pihak akan kelihatan lebih cenderung ke arah pakatan pembangkang berbanding ideologi mereka sendiri.

Perkara ini menjelaskan persoalanan mengenai mengapa beberapa pemimpin dari pihak konservatif, terutama ulama parti atau ketua ulama Harun Taib secara terbuka menyatakan bahawa parti tidak boleh terlalu cenderung ke arah Pakatan.

"Harun percaya kerangka kerja PR melemahkan PAS sebagai parti yang kukuh. Itu sebabnya saya percaya bahawa mereka akan memandang ucapan Hadi sebagai boleh melemahkan parti sekiranya pemimpin mereka tidak boleh meyakinkan para penyokong tradisional mereka," kata Dr Sivamurugan.

Tapi di peringkat akar umbi, ramai penyokong tradisional mereka sudah gelisah kerana mereka percaya PAS telah terlalu banyak berkorban berbanding lain-lain anggota dalam Pakatan.

"Ramai para penyokong tradisional juga tidak mahu parti terlalu bergantung kepada sokongan kumpulan bukan-Melayu," tambahnya.

Namun beberapa pemerhati politik berhujah PAS tidak mengenepikan terus konsep negara islam semasa Hadi memberi tumpuan kepada negara kebajikan, malah secara prinsipnya ia serupa dengan negara Islam.

Mereka menjelaskan bahawa negara Islam hanyalah satu label, tapi apa itu lebih penting adalah pelaksanaannya.

"Ini bukan hanya mengenai branding, kerana jika tidak ada pelaksanaan maka tidak ada gunanya. Kita harus bermula dengan pelaksanaan," kata seorang pemerhati.

Pemerhati sama berkata selepas ucapan perasmian di Muktamar PAS ke-57 Abdul Hadi menjelaskan bahawa perbezaan antara negara Islam dan negara kebajikan hanya semantik, memandangkan kedua-dua konsep memperjuangkan kebajikan rakyat.

PAS sebelum ini menerima kritikan hebat daripada beberapa pihak berhubung pandangannya mengenai Islam, termasuk berhubung pembentukan negara Islam dan pelaksanaan undang-undangn hudud.

Namun, parti itu didakwa mulai lebih fleksible terhadap pendiriannya itu selepas menyertai Pakatan Rakyat, satu langkah yang membawa respons yang pelbagai dari penyokongnya sejak pilihan raya umum terakhir pada Mac 2008.

Anggota Jawatankuasa Eksekutif Selangor Datuk Dr Hasan Ali berkata hujah Hadi yang mengatakan parti itu tidak mengenepikan prinsip-prinsip islam tapi sentiasa ada ruang untuk berbincang mengenainya apabila terdapat perbezaan pandangan mengenainya; adalah jaminan yang jelas bahawa parti itu masih tetap dengan halatujunya yang jelas.

Namun, isyarat bercampur itu memberi ruang kepada pengkritiknya seperti MCA untuk menghentam parti itu, dengan mendakwa hasrat sebenar PAS masih kepada usaha menubuhkan sebuah negara Islam.

"Komen Harun Taib yang menggesa kepimpinannya tidak tunduk pada permintaan yang dibuat oleh anggota Pakatan Rakyat pihak dibuat berdasarkan kepada kepentingan sendiri. Apa yang jelas ialah bahawa mereka tidak bekerja sama dengan objektif bersama. Apa yang PR mahukan semata-mata undi yang besar biar apa terjadi sekalupun," kata Setiausaha Agung MCA Datuk Seri Kong Cho Ha.

Malah Kong berpendapat pakatan pembangkang langsung tidak mempunyai objektif bersama, dengan PAS mahukan sebuah negara Islam, DAP mahukan sebuah negara sekular, Parti Keadilan Rakyat hanya berada di tengah dengan harapan menjadikan penasihatnya Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri.

"Dengan demikian, jelas bahawa PR hanya sebuah kolaborasi oportunis yang ikatan mereka boleh terburai pada bila-bila masa," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

USAHA MEMPROMOSI TEKNOLOGI HIJAU

Artikel Berikut

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain