UM Bakal Tubuh Galeri Seni - Kampus | mStar

UM Bakal Tubuh Galeri Seni

KUALA LUMPUR: Universiti Malaya (UM) akan mewujudkan galeri seni untuk mempamer lukisan dan arca bernilai tinggi yang dirancang ditempatkan di Dewan Tuanku Canselor (DTC) tahun depan, kata Naib Canselor UM, Datuk Dr Ghauth Jasmon.

"Saya harap di masa hadapan, galeri seni ini akan turut menjadi tempat persinggahan pelancong dari luar negara," katanya yang berpendapat lukisan dan arca mempunyai nilai yang tinggi dan berbaloi untuk dikumpul.

Sehubungan itu, beliau berkata, UM akan mula mengumpul koleksi lukisan dan arca untuk dipamerkan di galeri itu, katanya ketika merasmikan Pameran Media Seni ke-9 UM hari ini.

Dr Ghauth berkata, bagi menambah tarikan ke galeri seni itu, UM juga akan memindahkan Muzium Seni Asia yang kini terletak di Fakulti Undang-Undang serta Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran ke DTC.

Muzium itu yang dibuka pada tahun 1980 menyimpan lebih 2,000 kepingan seramik yang dikumpul dari pelbagai negara termasuk China, Jepun, India dan Iran.

Beliau berkata, UM akan turut menubuhkan pusat penyelidikan bagi mengkaji artifak negara yang masih belum dikaji.

Pengarah Pusat Kebudayaan UM, Prof Dr Mohd Nasir Hashim pula berkata, bermula tahun depan, universiti itu berhasrat melantik kalangan artis yang terdiri daripada pelukis, pereka arca dan karyawan lain sebagai penasihat kepada pelajar jurusan seni UM.

"Antara pelukis yang akan dijemput termasuk Bayu Utomo Radjikin dan Ahmad Shukri Mohamed," katanya. - BERNAMA

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain