Papan tanda paling serabut di dunia! - Dunia | mStar

Papan tanda paling serabut di dunia!

HALIFAX: Papan tanda ini sememangnya mengelirukan pemandu.

Ini kerana papan tanda di lebuh raya di wilayah Nova Scotia di Kanada ini kelihatan seperti tampalan beberapa papan tanda jalan dan penduduk turut bimbang ia akan menyebabkan kemalangan.

Penduduk Port Mouton, Beverly Burlock terletak kira-kira 160 kilometer dari Halifax berkata, dia mula menyedari kewujudan papan tanda itu pada akhir minggu lalu.

"Perkara pertama yang muncul di dalam fikiran saya adalah, Ya Tuhanku, apa pelancong akan fikir apabila melihat papan tanda itu. Perkara lain yang saya khuatiri adalah ia mungkin akan mengakibatkan kemalangan terutamanya di kawasan selekoh tajam di Lebuh Raya 103," ujarnya.

Jelasnya, dia telah membuat aduan kepada jabatan pengangkutan wilayah selain menghantar salinan laporan kepada pejabat perdana menteri wilayah.

Sementara itu, jabatan pengangkutan memaklumkan papan tanda itu akan ditutup atau dipindahkan untuk mengelakkan sebarang kekeliruan kepada pengguna lalu lintas.

Pada 2009, Lebuh Raya 103 yang menghubungkan Halifax ke Yarmouth itu pernah diisytiharkan sebagai laluan paling berbahaya di Kanada dan satu kajian keselamatan telah dilancarkan di wilayah itu pada 2014. - BBC

Halifax , Port Mouton

Artikel Sebelum

Kurang 24 jam, AS akan 'diserang' ribut raksaksa

Artikel Berikut

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain