Rumah Putih Bidas Tillerson - Dunia | mStar

Rumah Putih Bidas Tillerson

Tillerson (kiri) ketika mengadakan lawatan ke China minggu lalu.

WASHINGTON: Rumah Putih menolak rundingan dengan Korea Utara melainkan untuk membincangkan nasib warganegara Amerika Syarikat (AS) yang ditahan Pyongyang.

Pendirian tegas itu sekali gus membidas kenyataan Setiausaha Negara, Rex Tillerson dalam lawatannya ke China minggu lalu.

Tillerson berkata Washington berkomunikasi secara langsung dengan Korea Utara berhubung program persenjataan dan nuklearnya, namun Pyongyang tidak berminat untuk berunding.

“Kami sudah menjelaskan bahawa sekarang bukan masanya untuk berunding.

“Rundingan hanya untuk membawa balik rakyat AS yang ditahan,” kata Sanders. Tiada perbincangan berhubung isu lain dengan Korea Utara buat masa ini,” kata jurucakap Rumah Putih, Sarah Sanders kepada pemberita, mengulangi kenyataan Presiden Donald Trump di Twitter yang menyangkal Tillerson.

Pentadbiran Trump mendesak Korea Utara membebaskan tiga rakyat AS iaitu paderi Kim Dong Chul dan dua ahli akademik, Tony Kim-fan serta Kim Hak Song.

Trump yang berbalas ancaman dan cercaan dengan pemimpin tertinggi Korea Utara, Kim Jong-un sejak beberapa minggu lalu berkata, sebarang usaha untuk berunding dengan Pyongyang adalah membuang masa.

“Saya sudah katakan kepada Tillerson bahawa beliau hanya membuang masa untuk cuba berunding dengan Little Rocket Man,” kata Trump di laman Twitter merujuk kepada gelaran sinis yang diberikan kepada Jong-un.

“Simpan tenaga anda, Tillerson, kami akan buat apa yang patut!” sindir Trump.

Seorang pegawai pentadbiran kanan lain pula berkata, Tillerson mungkin terlepas cakap.

“Saya rasa beliau terlepas cakap. Beliau mahu mengesahkan bahawa kami ada saluran komunikasi dan mungkin mempunyai sebab untuk berunding jika Korea Utara mengubah sikapnya,” kata pegawai itu. – ReutersTillerson , Pyongyang

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

FBI Kesan Teman Wanita Paddock

Artikel Berkaitan

Pyongyang Siap Siaga

Artikel Lain