suria

60 Budak Maut Akibat Hutang Bekalan Oksigen?

LUCKNOW: Hampir seorang kanak-kanak meninggal dunia setiap jam di Hospital Baba Raghav Das di sini menjadikan keseluruhannya seramai 60 orang untuk tempoh lima hari sepanjang minggu lalu.

Kanak-kanak ini yang kebanyakannya menghidap penyakit Japanese Encephalitis (JE) dan kelahiran bermasalah itu maut kerana tindakan mematikan  bekalan oksigen berpunca daripada masalah bayaran dengan pembekal.

Senario menyedihkan itu mencatatkan 23 kematian dalam masa 24 jam, sekali gus mendesak Ketua Menteri Uttar Pradesh, Yogi Adityanath bergegas pulang ke kawasan yang diwakilinya, Gorakhopur, Ahad.

Susulan itu, kerajaan Uttar Pradesh telah menggantung khidmat pentadbir hospital berkenaan.

Bagaimanapun, kerajaan terlibat menafikan masalah kewangan adalah punca kejadian itu, sebaliknya mendakwa kematian kanak-kanak itu kerana kekurangan bekalan oksigen.

Sebelum itu, pembekal oksigen ke hospital itu telah beberapa kali menuntut hospital berkenaan melangsaikan tunggakan hutang Rs68 lakhs bagi mengelak gangguan bekalan.

Bagaimanapun, selepas kematian 23 kanak-kanak pada Jumaat, pihak hospital terlibat hanya membayar Rs 21 lakhs daripada jumlah hutang berkenaan.

Situasi panik dilaporkan berlaku di hospital terbabit selepas ahli keluarga cuba menggunakan beg pernafasan manual untuk membantu kebanyakan mangsa.

Sementara itu, pegawai daerah, Anil Kumar memberitahu, kematian itu berlaku secara semula jadi berikutan ramai pesakit berada dalam kritikal. - HindustanTimesUttar Pradesh, JE

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain